Yılın Son Çeyreği Yaklaşırken İkinci El Aracını Satmak İsteyenler Ne Yapmalı

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

2017 yılı, aracını satmak isteyenler, değiştirmek isteyenler ve ilk kez araç sahibi olmak isteyenlerin yüzünü güldüren bir yıl oldu. Yılın son çeyreğine girmemize iki hafta kala, ikinci el piyasasında yılın ilk yarısında görülen hareketlenme tüm hızıyla devam ediyor. Hem alıcı hem satıcı için koşulların ideal olduğunu gösteren bu hareketlenmenin yıl sonuna kadar sürmesi bekleniyor.

Daha önceki yer verdiğimiz değerlendirmede; Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, yılın ilk 5 ayında 2015in aynı dönemine kıyasla %8,4lük büyüme kaydedildiğini belirtmiştik. Son çeyreğe girmeye hazırlanırken, ikinci araç piyasasında herhangi bir düşüş gözlenmezken alıcının da satıcının da durumlardan memnun olduğu gözlerden kaçmadı.

İkinci el araç satışından bahsederken alıcının dikkat etmesi gerekenlerden sıklıkla bahsediyoruz. Ancak aracını satmak isteyenler içinde sektör çok bilinmeyenli bir denkleme dönüşebiliyor. Aracınızı hak ettiği değerden ve sizi güvenceye alacak şekilde satmak için gözünüzü dört açmanız gerekiyor.

İkinci el aracınızı satarken bunlara dikkat!

Her şeyden önce aracınızı satmaya karar verdiğiniz zaman doğru değeri biçtiğinizden emin olmanız gerekiyor. Yüksek fiyat biçmek satışınızı imkansız kılarken düşük fiyat biçmek bu alışverişten kazançsız çıkmanıza neden olur. Aracınızın hasar kaydı, kilometre durumu, markası ve modeli, satış yaptığınız şehir gibi kriterler fiyat belirlemede önemli.

İkinci el aracınızı satışa çıkarmaya karar verdiğiniz zaman tedbirli ve planlı davranırsanız olası birçok problemin önüne geçebilirsiniz. İster alıcı olun ister satıcı, ikinci el araç piyasasının en büyük tehlikesi dolandırıcılıktır. Özellikle ikinci el aracını internet üzerinden bireysel ilan vererek satmaya giriştiğinizde, sizi arayanların niyetlerinin ciddi olup olmadığını anlamak için doğru soruları sormayı öğrenmeniz gerekiyor.

Diyelim ki, telefon görüşmesi sonrasında alıcı adayı aracınızı görmek istedi. Buluşmaya yalnız gitmemek ve hem güvendiğiniz birinin fikrini almak hem de kişisel güvenliğinizi sağlamak için önemli. Bunun yanı sora buluşmanın olabildiğince halka açık bir yer olduğundan emin olun. Alışveriş merkezlerinin otoparkı bu iş için ideal olabilir.

Diğer taraftan, kendinizi güvenceye almak için aracınızı güvenilir bir galeriye teslim etmeyi tercih edebilirsiniz. Konsiye aracınız için işin uzmanları bir fiyat biçer ve satış için gerekli yasal prosedürlerin tamamını sizin için gerçekleştirir. Üstelik kurumsal galeriler, pazarlama ve tanıtım konusunda da düzenli olarak çalıştığı için aracınız daha geniş bir kitlenin beğenisine sunulmuş olur. Bu sayede aracınızı ya da kendinizi riske atmadan ikinci el araç satışınızı gerçekleştirebilirsiniz.