Yaz Mevsimi İkinci El Araç Almak İçin Uygun Dönem Mi

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

İkinci el araç piyasası, yılın her mevsiminde yoğunluk yaşıyor. Fakat yaz aylarında piyasanın daha hareketli olduğu açık. Bu hareketliliğin farklı nedenler var. Tabi bunlar arasında en önemlisi uygun hava koşulları ve alım-satım işlemlerinin daha kolay yapılabilmesi. Bu nedenlere derinlemesine bakmadan önce ikinci el araçların neden sıklıkla tercih edildiğini değerlendirelim.

Sıfır araçların aksine ikinci el araba ya da ticari aldığınız zaman özel tüketim vergisinden (ÖTV) muaf oluyorsunuz. Bu da bütçeyi önemli ölçüde rahatlatıyor. Aynı zamanda ikinci el bir araç satın aldığınızda sıfır araçla karşılaştırdığınızda genel alım-satım masrafları da uygun oluyor. İnsanlar, özellikle fiyat açısından sunduğu avantajlarda dolayı sıfır araç yerine ikinci elleri tercih ediyor.

Ülkemizde genellikle Ocak ayı ile Nisan ayı arasında ikinci el piyasası durgunluk yaşıyor. Piyasa, Haziran ayından itibaren Ekim ayına kadar oldukça canlı. Peki yaz aylarını cazip kılan nedenler neler?


Araba bakmak yaz aylarında daha kolay


İlk olarak fiziksel olarak arabayı gidip incelemek yaz aylarında daha kolay. Artık birçok alanda olduğu gibi ikinci el araç piyasasında da online aramalar tercih ediliyor. Fakat alıcıları, alım işlemini gerçekleştirmeden önce aracı görmek istiyor.

Havaların soğuk olduğu son bahar ve kış aylarında fiziksel olarak gidip aracı görmek daha zor. Bu nedenle yağmur, kar ve soğuk gibi dış faktörlerin olmadığı yaz mevsimleri daha çok tercih ediliyor.


Yaz aylarında yeni modeller satışa çıkıyor


Yaz aylarında piyasanın canlanmasının diğer bir nedeni ise markaların yeni modellerini görücüye çıkarması. Yeni modellerle birlikte ikinci el piyasasında fiyatlar düşüş gösteriyor. Bu da alıcıların yüzünü güldürüyor. Özellikle Eylül ayının başları, fiyatlar açısından en cazip fırsatları sunuyor.


Tatil öncesi araba ihtiyacı duyuyor


Yaz ayları, yılın ailece tatile çıkılan zamanları. Kalabalık aileler ise konforlu ve hızlı ulaşım için arabaya ihtiyaç duyuyor. Bu nedenle çoğunlukla, araç alacaklarsa yaz tatiline çıkmadan almayı tercih ediyorlar. Otobüs ve uçakla karşılaştırıldığında dört kişilik bir ailenin özel aracıyla tatile gitmesi her zaman daha hesaplı. Bu düşünce de insanların yaz aylarında ikinci el araç almasına neden oluyor.