Yaz Lastiği mi Dört Mevsim Lastik Mi

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Havalar ısındı, kışlık lastiklerin sezonu sona erdi. Sezon gereği, dört mevsimlik lastikler mi yoksa yaz lastikleri mi kullanmak gerektiğine dair sorular sorulmaya başladı. Karar ise sürüş koşullarınıza ve kişisel tercihlerinize bağlı. Ancak son sözü söylemeden önce iki yaz lastiği ile dört mevsim lastik arasındaki farkları iyice anlamakta fayda var.
 

Dört Mevsim Lastik

 
Dört mevsim kullanılabilen lastiklerin en belirgin özelliği; ıslak ve kuru zeminlerde uygun performans göstermesinin yanı sıra karda da belli oranda çekiş sağlamasıdır.
 
Genel sürücüler için tasarlanan dört mevsim lastikler, orta diş derinliği ve kauçuk bileşimine sahiptir. Bu da daha yüzeysel diş derinliklerine sahip yaz lastiklerine göre daha uzun diş ömrü anlamına gelir. Dört mevsim lastikler farklı model, boyut, yük kapasitesi ve hız değerlerine sahip olarak üretilir. Böylece ekonomi araçlarından sedanlarda, minibüslerde ve pikap kamyonlarda kullanılabilir.
 
Çoğu sürücü için uygun sürüş konforu, taşıma ve diğer performans özelliklerini sağlayabilirler. Ilık havalarda daha iyi performans gösterseler de, direksiyon, fren ve viraj alma özelliklerinden ödün vermeksizin yazın da kullanılabilirler.
 
Kışın belli ölçüde yaşandığı yerlerde dört mevsim lastikler uygun olsa da, yoğun kış koşullarında mutlaka kış lastiği ile değiştirmek gerekir. Genellikle ılıman iklimlerde araç kullanan araç sahipleri için uygun olduğu söylenebilir.
 

Yaz Lastiği

 
Dört mevsim lastikler, yukarıda anlattığımız kadarıyla size makul gelmiş olabilir. Ancak bir de yaz lastiğinin özelliklerine bakalım. Yaz lastiği, yüksek performanslı araçlar için idealdir. Çünkü hız ve çeviklik için üretilmiştir. Hızlı reaksiyon, viraj alma ve frenleme imkanı sunar. Bunun sebebi özel diş yapısı ve kauçuk bileşiminden kaynaklanır.
 
Yaz lastiklerinin dişleri çok daha yüzeysel olarak tasarlanır ve yolla teması güçlendirmek için daha fazla kauçuğa sahiptir. Maksimum yol tutuş özelliği sunmayı hedefler. Yaz lastiğinin diş bileşimi daha fazla esneklik sunmak için tasarlanmıştır.
 
Lastik genişliği, en-boy oranı ve jant çapının yanı sıra tasarım özellikleri yaz lastiğini ıslak ve kuru ortamlarda yüksek performansa daha uygun hale getirir. Şaşırtıcı olsa da yaz lastiği ıslak sürüş koşullarında özel diş yapısı sayesinde daha yüksek performans sergiler. Çünkü bu yapı suyun tahliyesine sağlayarak aracın kaymasını engeller.


Doğru Karar Hangisi?

 
Doğru lastiği seçmek her zaman çok kolay değildir. Karar vermeye çalışırken sürüş koşullarınızı, yaşadığınız iklim koşullarını ve performans  gereksinimlerinizi göz önünde bulundurun.