Yakıt Tüketimini Minimuma İndirmek İçin Bunlara Dikka

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Ülkemizde yakıt fiyatlarının gün geçtikçe artması sonucunda artık araç sahipleri de araçlarının daha az yakıt tüketmesi için alternatif yollara başvurmaya başladılar. Fakat yakıt tüketimini azaltmaya çalışan araç sahiplerini bekleyen tek problem yakıt fiyatları değil, tüketimi azaltmak için öğrenilen bazı yanlış bilgiler de fazla tüketime yol açıyor.
 
İşte bu nedenle sizler için hazırladığımız yazımızda yakıt tüketimini azaltmak için yapmanız gerekenler ve yanlış yapılanları bulabilirsiniz.

 

Otomatik şanzımanlı araç kullanmak

 
Otomatik şanzımana sahip araçlarda yakıt kullanımı manuel şanzımana sahip araçlara oranla biraz daha fazladır. Eski araçlarda bu fark gerçek anlamda fazlayken artık gelişen teknolojinin etkisiyle otomatik araçların yakıt tüketimi oldukça azaldı. Günümüzde bu fark azalmış olsa da yine de otomatik şanzıman yakıt tüketimini arttırabiliyor. Eğer yoğun bir araç kullanımınız yoksa manuel şanzımanlı araç kullanmanız yakıt tüketiminde tasarruf yapmanızı sağlayacaktır.
 

Lastik basıncına dikkat etmek

 
Araçlarda dikkat edilmesi gereken bir diğer husus ise lastik basıncıdır. Lastik basıncı düşükse araç daha çok yakıt tüketimi yapar. Lastik basıncının düşük olması aslında lastiğin dönmesi için daha çok enerji harcanması anlamına gelir. Bu nedenle lastik basıncının gereken seviyede olması yakıt tasarrufu açısından oldukça önemlidir.
 

Aracı devrinde kullanmak

 
Özellikle şehir içi kullanımlarda aracınızı uygun devirde kullanmanız yakıt tüketiminizi oldukça azaltacaktır. Çok yüksek devirde kullanmak hem aracınızın motorunu yoracak hem de yakıt tüketimini arttıracaktır. Sanılanın aksine düşük devirde kullanmak da aracınızın motorunu boğarak aracın sürüş performansında düşüşe ve konforsuzluğa sebep olacaktır.
 
Bu nedenle kullandığınız aracın modeline ve yılına göre değişiklik göstermekle beraber genel olarak benzinli araçlarda 2.000-3.000 devir, dizel araçlarda 1.500-2.000 devir en uygun devirdir. Bu devirlerde kullanmanız yakıt tasarrufu yapmanız açısından yardımcı olacaktır.

 

Kısa süreli duraklamalarda aracı çalıştırmak

 
Duracağınız süre kısa da olsa aracınızı kapatmak yakıt tüketimini azaltacaktır. Rölantide çalışan araç yaklaşık 1.5 litre yakıt harcarken aracın motorunu kapattığınızda herhangi bir harcama olmaz. Halk arasında yaygın olan aracın ilk çalıştırılırken çok yakıt tükettiği düşüncesi yanlıştır. Aracınızda Start-Stop teknolojisi varsa onu kullanmanız da yine yakıt tasarrufu sağlayacaktır.

 

Farklı Yakıt Kullanan Araç Kullanmak

 
Dizel, benzinli ve LPG kullanan araçlarda yakıt tüketimi birbirinden farklıdır. Dizel araçlar benzinli araçlardan daha az yakıt kullanırken piyasa fiyatı olarak aynı aracın dizel olanı benzinli olanından 5-15 bin TL pahalıdır. Benzinli araçlar ise yakıt tüketimi olarak fazlayken sürüş ve performans olarak daha avantajlıdır. LPG de ülkemizde gaz fiyatlarının benzin ve dizel fiyatlarından uygun olduğu için oldukça tercih ediliyor.

 

Aracı çok düşük hızda kullanmak

 
Özellikle uzun yolculuklarda aracın düşük hızlarda kullanılmasının yakıt tüketimini azaltacağı düşüncesi aslında yanlış bir düşüncedir. Aracınızı çok düşük veya çok yüksek hızlarda kullanmak yakıt tüketiminizde azalmaya değil artmaya sebep olacaktır. Yüksek hızda kullanmak aracınızın yakıt tüketimini arttırmakla beraber can güvenliğinizi de tehlikeye atacaktır. Bu nedenle birçok araçta ideal olan hız 80-90 km/s’dir. Bu hızda stabil bir biçimde kullanmak motorunuzun uzun yolda daha az yakıt tüketmesine ve sizin de tasarruf etmenize yardımcı olacaktır.