SUV ve Crossover Arasındaki Farklar Neler

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Araç sahibi olmanın sunduğu avantajlar ve kolaylık çok önemli olsa da bazen prestij, güç ve aksiyon arayışı ortaya çıkabilir! Yüksek arabalar ya da yüksek tasarımlı arabalar, bu arayışın sonunda ulaşılacak son noktadır. Havalı ve ilgi çekici görüntüsünün ötesinde, zorlu arazi koşullarında konforlu sürüş keyfi imkanı sunan SUV ya da crossover, uzun yıllardır büyük ilgi görüyor. Peki, SUV ile cip arasındaki farklar nelerdir?
 
Sport Utility Vehicle kelimelerinin ilk harfinden oluşan SUV, Türkçeye Spor Amaçlı Taşıt olarak çevrilebilir. SUV araçlar hem asfalt hem de arazi kullanımı için üretilmiş, genellikle 4x4 çekişli olan, yüksek araçlardır.
 
SUV’larda station vagon kasa, pikap şasisi üzerine yerleştirilir. Son derece prestijli tasarımları; asi, güçlü ve sportif bir etki yaratır. Özellikle son yıllarda üretilen bazı SUV modelleri, ekonomik yakıt tüketimi avantajı sunmaları ile dikkat çekiyor.
 

SUV mu Crossover mı?

 
Crossover kavramının yeni ortaya çıkmış olması, tam manasıyla bilinememesi ve Crossover segmentinde kabul edilen otomobillerin SUV segmenti olarak bilinen araçlara fazlasıyla benziyor olması SUV ile Crossover araçların birbirleriyle karıştırılmasını da beraberinde getiriyor.
 
Crossover Utility Vehicle kelimelerinin ilk harflerinden oluşan CUV şeklinde kısaltılabilen crossover, SUV araçlardan şasi açısından ayrılır. SUV araçlarda şasi, tamamen bu araçlar için üretiliyor veya pikap şasisi bulunuyor. Crossover araçlarda ise sedan, hatchback veya station wagon şasileri kullanılıyor ve araç yükseltiliyor. Yani crossover araçlar, binek otomobil şasisi üzerine yerleştiriliyor. SUV’larda ise kamyonet şasileri kullanıldığı için bagaj hacimleri daha geniş oluyor.
 
Crossover araçların genellikle 4x2 olması da SUV’larla aralarındaki farklardan biri. SUV segmenti araçlarda olmazsa olmazlardan birisi haline gelen 4×4, Crossover otomobillerde çoğunluklar bulunmuyor. Bulunsa dahi SUV araçlarda olan arazi vitesini Crossover’larda maalesef ki çok fazla göremiyoruz. Buda her iki segment arasında önemli bir farklılık olarak göze çarpıyor.
 
Bunun yanı sıra SUV segmenti araçların iç hacmi, yerden yüksekliği, motor gücü (genellikle 3000 üstü motorlardan söz ediyoruz) oldukça yüksek.  Bunların yanı sıra yakıt tüketimi de crossoverlara göre çok daha fazla oluyor.