Sürücüsüz Araçlardan Öğreneceğimiz 4 Güvenli Sürüş Taktiğ

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Henüz yaygın bir teknoloji olmasa da sürücüsüz araçlar, alkollü araç kullanmayan, sinirlenmeyen ve kurallara sadık sürücüler olarak belli noktalarda kuşkusuz çok avantajlı.
 
Sürücüsüz araçlar, şu ana kadar insanların sürdüğü araçlara göre çok daha güvenli sürüş deneyimi ortaya koyuyor. Bunun en önemli sebebi, direksiyona geçtiğimizde insani pek çok özelliğimizin ağır basması. Örneğin acıkmak, kızmak, gereksiz risk almak. Bu noktalarda sürücüsüz araçlardan öğrenebileceğimiz birkaç şey var.
 

İnsanların ne yöne gittiğine dikkat edin

 
Google’ın sürücüsüz araç projesinde, araç dışındaki yayaların ve diğer sürücülerin ne yöne gittiği ve bir sonraki hareketinin ne olabileceği büyük bir öneme sahip. Bu araçlar, sağda bisiklet süren biri varsa ona yer açmak için sola yanaşıyor, biraz yavaşlıyor ve böylece herkesin güvenli sürüşe devam etmesi sağlanıyor.

 

Etraftaki yolları kullanmasanız da öğrenin

 
Google’ın sürücüsüz araçları, yalnızca önünü ve arkasını yani görsel olarak erişebildiği yerleri göz önünde bulundurmuyor. Bir kavşağa yaklaşıp yaklaşmadığına, bağlantı yollarına göre hızını ve pozisyonunu kontrol ediyor. Hiç girmemiş olsanız bile yolunuz üzerindeki yolları aklınızda tutarak siz de bu bağlantı ve yoğunluk noktalarına gelirken dikkatinizi iki katına çıkararak güvenliğinizi arttırabilirsiniz.
 

Yalnızca önünüzdeki aracı değil tüm trafiğin farkında olun

 
Aracın aynaları, tam olarak bunun için var ama bazen bu aynaların hakkını vermeyebiliyoruz. Oysa trafiğe bütünlüklü olarak hakim olabilmemiz için çevremizdeki tüm araçları görebilmemiz çok önemli. Sürücüsüz araçlar, bu konuda insanları sollayıp geçiyor. Çünkü insan gözünün algılayabileceğinden çok daha önce çevrede neler olduğunu algılayabiliyorlar. Sınırlarımızın farkında olarak elimizden geleni yapmak istiyorsak 5 saniyede bir aynaları kontrol etmemiz gerekiyor.
 

Gereksiz risklerden kaçının

 
İnsan sürücüler riskli yol ile güvenli yol arasında seçim yapmak durumunda kaldığında, zaman kazanmak ya da trafikle boğuşmamak için riskli yolu seçebiliyor. Sürücüsüz araçlar, her koşulda güvenliği sürdürmeyi öncelikli görüyor. Sürücüsüz araçlardan öğreneceğimiz en önemli ders de bu gibi görünüyor. Direksiyon başında güç gösterisi yapmak, varış noktasına hızla ulaşmak için dönüşün yasak olduğu yerlerden dönmek ya da kırmızı ışıkta geçmek sonunda çok büyük üzüntüler yaşamanıza sebep olabilir.