Sonbaharda İkinci El Araçlar Fiyatları Ne Durumda

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

2017 yılının son çeyreği ile birlikte yılın ikinci el araç satışlarına göz attığımız zaman, genel olarak satışlarda da düşüş görülmüyor. Yakında 2018 model araçların sürücüyle buluşacağı bugünlerde ikinci eldeki hareketlilik yazdan kalma hızıyla sürüyor.

Diğer taraftan yakın zamanda bir yıl daha yaşlanacak olan arabalar yıl sonuna doğru çok fazla olmasa da daha düşük fiyatlardan satışa sunuluyor. Aynı şekilde geçmiş yılın modeli haline gelecek olan araçları ellerinden çıkarmak isteyen sıfır araç firmaları da çeşitli kampanyalar düzenleyerek satışlarını arttırmanın yollarını arıyor.

Sıfır araçlara olan ilginin yıl sonuna doğru artması ikinci el piyasasının fiyatlarını revize etmesini zorunlu hale getiriyor. Bu nedenle ikinci el araç satın almak isteyenlerin yeni yıla girmeden önce alışverişini tamamlaması çok önemli. Sıfır araç satışlarının artmasının ikinci el araç satışlarına yansıması fiyatların düşmesi yönünde oluyor. Yılbaşından itibaren de otomobillerde bir üst model çıkıyor, önceki modellerin fiyatlarında biraz gerileme oluyor.

İkinci el araç satışı hizmeti sunan internet sitelerindeki fiyatlara bakıldığında, yılın ilk aylarında 40-60 bin lira civarında satılan, ekonomik sınıf olarak değerlendirilen ve motor silindir hacmi 1301-1600 cc arasındaki 2015 model bir aracın fiyatı yıl sonuna doğru 36-54 bin liraya geriliyor.

MTV’nin ikinci el araçlara etkisi


Motorlu Taşıtlar Vergisi’ne (MTV) 2018 yılında yapılması planlanan yüzde 40’lık zam birçok kesim tarafından tartışmalara neden olmuş, ardından Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek, zammın 2018 yılında alınacak sıfır araçlar için geçerli olacağını açıklamıştı. Ancak bu durumla ilgili bir belirsizlik vardı. Önceki gün önemli bir gelişme yaşanarak, zam yüzde 25’e çekildi. Bu da durma tehlikesine giren satışların bu tehlikeyi atlatmasını sağladı.

Ağustos ayında, bir ayda trafik kaydı yapılan yeni otomobil sayısı 63 bin iken, aynı ay ikinci el piyasasında 446 bin otomobil el değiştirdi, alındı satıldı. Devir sayıları, noterler aracılığı ile bir veya daha fazla el değiştiren taşıt sayılarını gösteriyor. İlk 8 ayda trafik kaydı yapılan yeni otomobil toplamı 494 bin iken, ilk 8 ayda 3 milyon 370 bin otomobilin devri yapıldı.