Soğuk Havada Aracınız Çalışmazsa Ne Yapmalısınız

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Türkiye’nin birçok şehrinde hava sıcaklığı 0 dereceye kadar düştü ve kış kendini iyiden iyiye hissettirdi. Önümüzdeki aylarda -30’lara kadar düşecek olan hava sıcaklığı, trafiğin durumunu da büyük ölçüde etkileyecek. Buzlanan yollar, sisli hava ve kar kalınlığının trafiğin akışını imkansız hale getirdiği günler kapıda. Kışın başımıza gelen bir diğer konuda soğuk havalarda çalışmayan araçlar. Soğuk havalarda aracınız neden çalışmaz, hangi önlemleri alabilirsiniz ve aracınız çalışmadığında ne yapmalısınız?


Aracı ateşle ısıtmayın


Soğuk hava, araçların çalışmasına engel olarak günlük hayatınızı aksatabilir. Hava sıcaklığı belli bir seviyenin altına düştüğü zaman, akünün elektrolit yoğunluğu düşerek beklenen performansı göstermez. Bu nedenle aracın birkaç dakika kadar rölantide çalıştırılması gerekir. Bu noktada rölantide çalışan araca gaz vermemek gerektiğini de unutmayın.

Donan mazot filtresi ve aşırı yoğunlaşan yağ da aracın çalışmamasının başlıca nedenleri arasında geliyor. Böyle zamanlarda ateşle aracı ısıtmak gibi çok tehlikeli yöntemlerin kullanıldığını ne yazık ki biliyoruz. Bunun yerine erkenden önlemlerin alınması ve araçların olabildiğince kapalı garajlarda tutulması gerekiyor. Mümkün olmadığı durumlarda antifrizler kullanılmalı ya da sıcak hava üflemesi yapılması büyük ölçüde fayda sağlıyor.


Aracı her gün en az iki defa çalıştırın


Kullanmayacak olsanız da aracın donma tehlikesine karşı günde en az iki kez çalıştırmanız gerekiyor. Yaklaşık 15 – 20 dakika boyunca motoru çalıştırarak aracın donmamasını sağlayabilirsiniz. Havanın çok soğuk olduğu bir yerde yaşıyorsanız, bu işlemi özellikle akşam saatlerinde daha sık gerçekleştirmeye özen gösterin.

Ayrıca aracınızı park ettiğiniz yer ve park şekli de aracın donmasıyla bağlantılıdır. Aracınızı mümkün olduğunca güneş görecek, rüzgara direkt maruz kalmayacak şekilde park etmeye özen göstermelisiniz.
 

Aracın bakımını mutlaka yaptırın


Kışın artan kaza oranlarını dikkate almak ve kötü bir olay yaşamadan önce önemleri almak gerekiyor. Fren, direksiyon, şanzıman, diferansiyel, motor bakımının kış girmeden ve kış süresince belli aralıklarla yapılması gerekiyor. Bunların yanı sıra asit oranı, balatalar, silecekler, diskler, elektronik aksam, kalorifer – klima sisteminin çalıştığından emin olmadan yola çıkmayın. Kış aylarında akışkanlığı yüksek tam sentetik yağ kullanmanızı öneririz.

Aracınızın bakımını yaptırdığınız zaman güvenli sürüşün yanı sıra yakıt tüketimini de desteklemiş olursunuz. Motorun zorla çalışmasına bağlı yıpranma en aza inerek aracınızın ömrü uzar.