Otomatik Vitesli Araçların 5 Avantaj

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Otomatik vitesli araçların ortaya çıkması ile beraber manuel vitesli araçlar ile arasındaki farklar, avantaj ve dezavantajları süregelen tartışmalarla sık sık karşılaşıyoruz. Manuel ve otomatik vitesli araçlar birbirinden farklı düzenekler ve farklı prensipler kullanan teknolojilerdir. Her ikisinin de kendi içinde bir diğerine göre avantaj ve dezavantajları vardır.

Otomatik şanzıman, bugün neredeyse her marka ve modelde sunulan bir seçenek.Şimdi otomatik vites araçların 5 temel avantajına bakacağız.
 

1- Konfor


Özellikle şehir içi trafikte dur-kalk yapma, sürekli vites değiştirme konusunda manüel araçlara göre bizi daha az yoracak olan araç otomatik vitesli araçlardır. Bir ayağımız sürekli debriyajda olmayacak ve vitesi sürekli elimizle arttırmak zorunda kalmayacağız. Özellikle de ayak bileği ve kas ağrılarımızdan kurtulmuş olacağız. Ve yalnızca şehir içinde değil şehir dışı trafikte de bizi daha az yoracak ve seyahatimizi kolaylaştıracaktır. Bunun bize sağlamış olduğu konfor ile stresli trafik anlarımızı biraz daha kolaylayacağınızdan eminiz.


2- Trafikte yeni olanlar için kolay odaklanma sağlar


Yeni sürücülerin en büyük kaygısı trafiği takip ederken vitesi kaçırmamaktır. Otomatik vitesli araçlar ile özellikle yeni sürücülerin bu kaygılarından arınmış olacaklar. Trafiğe ve direksiyona odaklanarak, debriyaj ve vites değişimine odaklanmak zorunda kalmayacakları için trafiğe, yola, işaretlere ve levhalara çok daha iyi konsantre olabilecekler.


3- Yakıt tüketiminde avantajlı


Yaygın algının tersine artık özellikle yeni tip (ZF ve DSG şanzıman gibi) şanzımanlara sahip otomatik araçlar aracı düşük devirde gösterdiği için yakıt perfomansı olarak manüel araçlardan daha verimli hale gelmiştir. Geçmişte üretilen eski tip şanzımanlarda dezavantaj olan yakıt performansı yeni tip şanzımanlar ile artık avantaja dönüşmüş durumdadır.


4- Alım-satım daha hızlı


Konfor, yakıt ve performans üzerinden manüele karşı büyük atak gösteren otomatik araçların piyasası artarak alım satım pazarı hızlanmış durumdadır. Otomatik araçların alım satım hızının yüksek olması durumu hem binek hem de yatırım amaçlı alacağımız araçlarda otomatik araçları tercih etmemiz gerektiğine işret etmektedir.


5- Bazı markalar artık sadece otomatik vites üretiliyor


Orta segmentlerde yani C segmenti araçlarda konfor ön plana çıktığı için artık manüeller yerine otomatik vites araçlar üretiyor. Artık bazı büyük markalar sadece otomatik vitesli araçlar üretmeye başladı. Bu da bize ilerde manüelden otomatiğe doğru hızlı bir geçiş trendinin olacağını öngörmemizi sağlıyor.