MTV Yüzde 40 Oranında Artıyor, İkinci Ele Olan İlgi Artıyo

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Maliye Bakanı Naci Ağbal’ın verdiği bilgilere göre binek otomobil Motorlu Taşıtlar Vergisi, yüzde 40 oranında artışa hazırlanıyor. Mevcut düzenlemelere göre sadece motor hacmi ve araç yaşı belirleyici özellik taşırken yeni sistem devreye girdiğinde aracın ülkeye giriş fiyatı da göz önünde bulundurulacak.

Yeni vergi düzenlemeleri de içeren 130 maddelik torba tasarı, TBMM’den geçerse; yalnızca binek araçlara ilişkin bir vergi artışı ile karşı karşıya kalacağız. Diğer araçlarla ilgili artış, beklendiği gibi normal yeniden değerleme oranında gerçekleşecek. 1 Ocak 2018 itibarıyla devreye girmesi planlanan düzenlemeyle birlikte yüzde 40 oranında artacak olan MTV, en çok da lüks araçların Motorlu Taşıtlar Vergisi, önemli oranda farklılık gösterecek.

Binek otomobilin değerini kapsayan bir sisteme geçtiğimiz zaman 1.6 motor olan orta üst sınıf bir otomobilin MTV’si 1.000 TL’den 1.400 TL’ye çıkacak. Düzenlemenin detayları tam olarak belli değil. Ancak mevcut vergiler zamlanırsa 1-3 yaş arası 2000 CC’ye kadar olan araçların vergi miktarlarının 4.029 TL’ye ulaşması bekleniyor.

Artan MTV İkinci El Araca Olan İlgiyi Arttıracak


Son dönemlerde ivmesi düşmeyen hareketle tatmin edici satış rakamlarına ulaşan ikinci el araç pazarı, artan MTV ile bir kez daha hız kazanacak. Artan MTV karşısında büyük bir avantaj sunan ikinci el araçlara olan ilginin yeni düzenlemeyle birlikte daha büyük ilgi odağı olacağı öngörülüyor.

Artan yüklü vergilerden muaf araçlar satın almayı tercih edecek olan sürücüler, ikinci el pazarında yaratacakları hareketlenmeye karşı da hazırlıklı olmalı. İçinde bulunduğumuz yılın sonunda ya da 2018 yılının başlarında araç sahibi olmak isteyenlerin şimdiden kollarını sıvaması ve araştırmalara başlaması gerekiyor. Aksi takdirde halihazırda yoğun olan ilginin artmasıyla beklentilerini karşılayacak aracı bulmakta zorlanabilirler.

Yapılacak değişiklik kapsamında bütün gelirler için uygulanan gelir vergisi tarifeleri değişikliğe gidecek. Şans oyunlarında ikramiyeden alınan vergi iki kat arttırılacak, kira gelirleri üzerinden elde edilen hasılatın yüzde 25i kazançtan düşebiliyordu, bu götürü gideri yüzde 15e düşürülecek. Bunların yanı sıra enerji içecekleri vergi kapsamına alındı. 2018 yılında 74 bin personel alınacak. Finans sektöründeki kurumlar vergisi yüzde 20’den yüzde 22’ye çıkarılacak.