Motorun Bittiği Nasıl Anlaşılır

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Öncelikle her aracın motorunun belli bir ömrü vardır. Ancak siz sürücü olarak bu aracı düzenli biçimde servise götürür, kontrollerini yaptırır ve aracınıza özen gösterirseniz motorunuzun ömrünü uzatabilirsiniz. Ama eğer aracınızı hoyratça kullanıp servislerini ve bakımlarını yaptırmaz veya geç yaptırırsanız bu durumda aracınızın motor ömrü normalden kısa olacaktır. Yani motorun erken veya geç bitmesi biraz da sizin kullanım şeklinize bağlıdır.
 
Yine de her ne olursa olsun motorunuz belli bir ömrü vardır ve bu süre geldiğinde motorunuz bitecektir. Eğer aracınızla ilgilenen ve bu işlerden anlayan bir sürücü iseniz bu durumda motorun bittiğini anlayabilirsiniz. Fakat kimi sürücüler motorun bittiğini anlayamayabiliyor. Bunun sebebi ise ya araç ve motorlara dair bilgi eksikliği ya da önceki sahibi aracı yeni sürücüye satarken motorun bitmesini gösteren belirtileri belli bir süreliğine de olsa gizlemesi olabilir. Bu nedenle bir araç alırken bu aracın motorunun bitik olup olmadığını kontrol etmeniz gerekir. Sizin için hangi belirtilerin motorun bittiğine işaret ettiği listeledik.
 

Kendi aracınızda motorun bitmesi

 
Kendi aracınızın motorunun bitip bitmediğini anlamak yeni araç alırken anlamaktan nispeten daha kolaydır. Öncelikle en bilinen yöntem aracınızın yağ yakmasıdır. Eğer araç yağ yakıyorsa bu motorun bittiğine işaret olabilir. Sarsıntılı ve düzensiz çalışmak da motorun bittiğine işaret olabilir. Ancak bu kesin bir sonuç değildir. Zira eğer motor ekipmanlarında bir arıza varsa da araç sarsıntılı ve düzensiz çalışabilir. O nedenle bunu tek başına bir belirti kabul etmek çok da sağlıklı olmayacaktır.
 
Ayrıca zaten yağ yakması durumunda da iyi bir servise veya ustaya göstererek aracınızın motorunun bitik olup olmadığını anlayabilirsiniz. Egzozdan farklı renkte ve yoğun şekilde duman gelmesi de motorun bittiğine işaret teşkil edebilir. Aynı şekilde egzozdan yağ gelmesi de bu işaretlerden kabul edilir.

 

Alacağınız aracın motorunun bitik olması

 
Alacağınız aracın motorunun bitik olması ise daha riskli bir durumdur. Zira burada kullanmadığınız bir aracın ne sıkıntısı olduğunu ilk bakışta göremezsiniz. Bu nedenle en mantıklı önlem aracı almadan araştırmak ya da Mepa İkinci El gibi verdiği bilgilerin doğruluğunu garanti eden bir kurumdan araç satın almaktır.
 
Aracın son hızı ve yol tutuşu gibi konularda bilgi edindikten sonra test sürüşüne çıkarsanız burada aracın bir problemi olup olmadığını anlayabilirsiniz. Test sürüşünde beklediğiniz performansı vermiyorsa aracın motorunu kontrol ettirmeniz gerekebilir.
 
Yağlı ve yağsız silindir kompresyonu ölçümü de motorun bitip bitmediğini gösterebilir. Bu ölçüm de ölçüm cihazının buji yerine takılmasıyla, silindirlere benzin akışının kesilmesiyle ve silindirlerde havanın dolaşması için tam gaz verilmesiyle yapılır. Sonrasında marşa basılıp ilk ölçüm yapılır ve ölçüm cihazı çıkarılıp silindirin için birkaç damla yağ damlatılarak aynı işlem tekrarlanır.
 
Bu şekilde ilk yağsız ölçümde supapların durumunu öğrenirken ikinci ölçüde pistonlar ve segmanlar hakkında bilgi verecektir. Motorun bitip bitmediğini öğrenmenin en garanti yolu budur.  Alacağınız aracı iyice test ettikten ve serviste iyice baktırdıktan sonra alırsanız bu durumda problemlerle karşılaşmazsınız.