Motor Yağı Ne İşe Yarar ve Çeşitleri Nelerdir

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Tarihsel olarak motor yağı, motor parçalarını yağlamak, sürtünmeyi azaltmak, temizlemek, serinlemek ve motoru korumak için kullanılan baz yağ ve katkılardan oluşan bir karışımdı.

Modern, sentetik motor yağları ise hareketli parçaların ayrılması ve yağlanması, motor aşınmasının azaltılması, birikintilerin iç motor bileşenleri üzerinde oluşmasını önlemeye yardımcı olması, kirin çıkarılması, motor parçaları soğutulması, motor yakıt ekonomisinin güçlendirilmesi, geniş bir sıcaklık aralığı üzerinde koruma sağlanması, değişken vana zamanlamasında hidrolik işletim ve hatta emisyon sisteminin korunmasına yardımcı olan maddeler olarak kullanılıyor. Başka bir deyişle, modern sentetik motor yağı, yağlamaktan çok daha fazlasını yapıyor.

Motor yağı, başta söylediğimiz gibi baz yağlar ve katkı maddeleri olmak üzere iki temel bileşenden oluşur. Baz yağlar toplam yüzde 70 ila 90ı oluştururken, katkı maddeleri kalan yüzde 10 ila 30 arasında değişir. Bu katkı maddeleri dispersanlar, deterjanlar, aşınma önleyici katkı maddeleri, sürtünme modifikatörleri, antioksidanlar, köpük giderici katkı maddeleri ve korozyon önleyiciler, viskozite indeks geliştiriciler, dökülme noktası düşürücüler ve daha fazlasını içerir.
 

Motor Yağı Çeşitleri


Motor yağı, dört temel çeşit olmak üzere kategorize edilebilir.


Sentetik Motor Yağı


Sentetik motor yağı kimyasal olarak tasarlanmış bir prosesten geçer. Sentetik yağ molekülleri, geleneksel petrol moleküllerine göre daha saf ve daha iyi özelliklere sahip olması sonucu şeklen daha düzgündür. Genel olarak, sentetik yağ aşırı yüksek sıcaklık ve düşük sıcaklıkta daha iyi performans gösterir.


Sentetik Harman Motoru Yağı


Sentetik harman motor yağı, konvansiyonel yağa kıyasla oksitlenmeye karşı direnci arttırmak için sentetik ve konvansiyonel baz yağların karışımını kullanır ve mükemmel düşük sıcaklık özellikleri sağlar.


Yüksek Kilometre Motor Yağı


Yüksek kilometre motor yağı, eski model araçlar veya yaklaşık 120.000 kilometre üzerinde yeni araçlar için özel olarak formüle edilmiştir. Eşsiz katkı maddeleri ve formülasyonu ile yüksek kilometre motor yağı, yağ yakma oranını düşürmeye ve eski motorlarda meydana gelebilecek yağ sızıntısını önlemeye yardımcı olur.


Konvansiyonel Motor Yağı

Konvansiyonel motor yağları, çeşitli viskozite dereceleri ve kalite seviyelerinde formüle edilebilir. Basit motor tasarımlarına ve düzenli (şiddetli olmayan) sürüş stillerine sahip sürücüler için konvansiyonel motor yağı önerilir.