Karlı Yollarda Araç Kullanırken Güvenliğinizi Unutmayı

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Kış mevsiminin soğuk yüzünü göstermesiyle birlikte bizi her gün istediğimiz yere ulaştıran arabamızın kışlık bakımlarını yaptırmanın vakti geldi.  Can ve mal güvenliğimiz için aracımızın kışlık bakımı büyük önem taşıyor. Aracımızın kışlık bakımını yaptırıp, kış lastiklerini taktırdıktan sonra bize düşen tek şey dikkat ve yapılan uyarıları dikkate almak oluyor. Aracımızın şartları karlı havada yola çıkmaya uygun olsa bile önce bu havada yola çıkmak şart mı, onu değerlendirmek gerekiyor.

Karlı yollarda araç kullanmak siz tüm tedbirleri almış olsanız dahi tehlikeli olabilir. Çünkü çevrenizdeki diğer araçlar önlemini almamış olabilir. Bu nedenle karlı havalarda araç kullanırken her zamankinden daha dikkatli olmalısınız. Mecburi durumlarda karlı havada araç kullanma kurallarını iyi benimsemek ve bunları uygulamak gerekiyor. Karda araç kullanan kişilerin kar lastiği, zincir gibi önemleri ihmal etmemesi çok önemli.


Karlı yollarda araç kullanırken nelere dikkat etmelisiniz?


Karlı yolda araç kullanırken sürücülerin en çok problem yaşadığı noktalar; eğimli yollar, virajlı yollar ve durma esnası olarak biliniyor. Bu üç durumda gözünüzü dört açmanızı ve soğukkanlılığınızı korumanızı öneririz. Karlı yolda giderken eğimli bir bölüme geldiğinizi düşünelim. Bu yolda yapacağınız ilk ani hareket aracın yol tutuş gücünü düşürecek ve belki de kaymasına neden olacaktır. Bu nedenle eğimli ve virajlı yollarda araç ile yaptığımız manevraları sakin bir şekilde yapmalısınız.

Karlı ve buzlanma olan yollarda mecbur kalmadıkça freni sert şekilde kullanmamak gerekiyor. Ani durumlar haricinde bu tür yollarda en iyi durma biçimi vites freni olarak tabir edilen vites küçülterek durma şeklidir. Durma esnasında da aynı durum geçerlidir. Karlı yollarda durmak istediğinizde ani bir fren hareketi yerine sakin hareketlerle aracınızı durdurmanız çok daha güvenli olacaktır. Karlı yollarda aracınızı hareket ettirirken de yine aynı şekilde sakin bir şekilde hareket ettirmelisiniz. Bu sayede aracın patinaj yapmasını önlersiniz ve araç güvenli şekilde kalkış yapar.


Karlı yollarda takip mesafesi

 
Trafikte normal şartlarda bile en çok dikkat edilmesi gereken şeylerden biri takip mesafesidir. Takip mesafesinin önemi karlı yollarda daha da artıyor. Takip mesafesini koruduğunuz takdirde önünüzdeki aracın yaşayacağı herhangi bir olumsuzluğa siz karışmamış ve aradaki takip mesafesinde rahatlıkla durmuş olursunuz. Karlı yollarda takip mesafesi normalin en az iki katı olmalıdır.

Can ve mal güvenliğiniz için karlı yollarda araç kullanacaksanız aracınızın lastik ve zincir ekipmanının eksiksiz olmasına dikkat ediniz, kurallara uyunuz. Güvenli yolculuklar dileriz.