İkinci El Otomobillere Talep Artıyo

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Sıfır otomobil fiyatlarındaki hızlı yükseliş; ikinci el otomobillere gösterilen talebin giderek artmasını da beraberinde getiriyor. İkinci el araç piyasasındaki hareketliliğin devam etmesinin ardında ise sıfır araç ÖTV oranlarındaki tırmanış ve döviz kurlarındaki yükseliş sebep olarak gösteriliyor.
Uzmanlar tarafından yapılan açıklamaya göre, sıfır araçlara duyulan talep %9 oranında azaldı ve sıfır araç piyasasında 401.158 adet araç satışı gerçekleşti. 2017 yılının sonuna kadar ikinci el araç piyasasında toplam 7 milyon aracın alım-satıma tabi olacağı öngörülüyor.


Daha Çok 25-50.000 TL Arasındaki Araçlar İlgi Görüyor


Sıfır araçlardaki fiyat yükselişi; ikinci el araç piyasasını hareketlendirmesine rağmen vatandaşlar, daha çok 25-50.000 arasındaki araçlara ilgi gösteriyor. Fiyatı 50.000 üzerindeki araçlar ise ne yazık ki yeterince talep görmüyor. Bu durum üzerinde vatandaşların araç alımını bir yatırım olarak değerlendirmemesi de etkin bir rol üstleniyor.
Oto satış pazarlarında yüksek ikinci el fiyatları ile karşılaşan vatandaşlar; bu durumdan şikayetçi olarak otomobil fiyatlarının düşeceği zamanı bekleme kararı alıyor. Uzmanlara göre 2017 yılının sonuna kadar otomobil fiyatlarında ise herhangi bir düşüş söz konusu olmayacak!
En çok satılan ikinci el araçlar listesinde ise otomatik vitesli dizel araçlar ilk sırada yer alıyor.


Uzmanlar; Vatandaşları Ekspertize Başvurmaları Konusunda Uyarıyor


İkinci el araç-satım sektöründe bireysel ve kurumsal olarak faaliyet gösteren satıcı sayısının giderek yükselmesi; vatandaşların kötü niyetli satıcılar tarafından dolandırılmasının da önünü açıyor.
Bu konuda vatandaşları ekspertize başvurmaları doğrultusunda uyaran uzmanlar; vatandaşlara ikinci el araçlarını güvenilir, devlete vergisini zamanında ödeyen esnaftan satın almalarını tavsiye ediyor.
İkinci el araç satın alırken ekspertiz raporunun önemini hatırlatan uzmanlar; ödemenin ise noter satışı esnasında yapılması gerektiğinin altını çiziyor.


Ekspertiz Raporu Nedir?

 
İkinci el bir otomobilde var olan her türlü arızayı ortaya çıkaran, aracın daha önce kaza yapıp yapmadığı, değişen herhangi bir parçasının olup olmadığı vb. konular ile ilgili bilgilerin yer aldığı rapora ekspertiz raporu ismi veriliyor.
Aracın motoru ile ilgili detaylı bilgi veren ekspertiz raporunun ise bu konuda sertifika sahibi, yazılı belge verebilen bir otomobil servisinden alınması gerekiyor. İkinci el araç satışı gerçekleştiren kişi ve kurum tarafından alıcıya sunulan ekspertiz raporu; alıcının satıcıya güven duyabileceğini de garantilemiş oluyor.