İkinci El Araçta Ekspertiz Raporu Nedir

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

İkinci el araç satın alırken zorunlu belgeler arasında ekspertiz raporu yer alıyor. Pek çok detayı garanti altına alan bu belge ile ikinci el araç alış verişi çok daha güvenli hale geldi. Peki ekspertiz raporu nedir, neden gereklidir?
 
Arabaların her sorununu gözle görmek mümkün değildir. Bu nedenle, bir uzmanın aracı detaylı şekilde incelemesi gerekir. Satışa sunulmuş aracın kaza durumunu, değişen parçalarını, mekanik aksamındaki sorunları ortaya koyan bu rapor, aldığınız aracın bir check up raporu gibidir.
 

Ekspertiz raporu nedir?

 
İkinci el araçta ekspertiz raporu, bir uzman tarafından gerçekleştirilen inceleme raporudur. Resmi bir belge olan ekspertiz raporu, alıcıya ve satıcıya güvence sağlar. Çünkü aracın satıldığı zamanda mevcut durumunu belgeler. Böylece daha sonra karşılaşılacak olası durumlarla ilgili sürpriz yaşanmasının önüne geçer.
 
501 nokta ekspertiz yapılmadan ikinci el otomobil satın alma gerçekleştirilmesi durumunda çok daha sıkıntılı sonuçlarla karşı karşıya kalınacağından, oto ekspertiz oldukça önemli bir işlemdir.
 

Ekspertiz raporunda neler yer alır?

 
Ekspertiz raporunun tamamlanması için araç detaylı incelemelerden geçer ve araca dair tüm sorunlar ortaya konur. Bilgisayar ortamında gerçekleştirilen incelemenin ilk adımında motor test edilir. Motorun gücü, yıpranma payı ve aşınma durumu tespit edilir.
 
Daha sonra aracın boyası, kaportası, değişen parçaları ve kaza durumu incelemeye alınır. Yol simülasyonu, DYNO kontrolü, tork ölçümü, şanzıman aralık ölçümü, tekerlek gücü ölçümü gibi aşamalardan geçen araca dair teknik bir rapor hazırlanır. Böylece satıcının verdiği bilgiler resmi olarak kontrol edilebilir ve güvenilir bir alışveriş ortamı sağlanır.
 

Neden ekspertiz raporu yaptırılmalıdır?

 
Bir yasal gereklilik olmasının ötesinde ekspertiz raporu, ikinci el araç satın alırken güvenilir bilgi kaynağı işlevi görür. Bazen kayıtlara geçmeyen kazalar ya da değişenler olabilir. Bu durumda satıcı, ilanında bu durumlardan söz etmeyebilir. Ancak ekspertiz raporu sayesinde tüm değişenler ve kazalar ortaya çıkar.
 
Tarafsız bir rapor olması sonucunda, aracın kilometre bilgisi de dahil olmak üzere çok sayıda doğru bilgiye ulaşılabilir. 501 nokta oto ekspertiz raporu, aracı satın aldıktan sonra büyük masraflar yapmanızın önüne geçer ve ödediğiniz paranın karşılığını almanızı sağlar.