İkinci El Araçların Kilometresini PTT’den Öğreni

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

İkinci el araç alım satımlarında aracın kilometresi büyük önem taşıyor. Bunun en önemli sebebi kilometre bilgisinin aracın nasıl durumda olduğunu anlamamızı kolaylaştırır. Aracın yıpranma payına dair bir ipucu vererek fiyatını belirlememize yardımcı olur. Her zaman güvenilir olmayan bu bilgi, değerinin üzerinde alışverişlerin gerçekleşmesine neden olabilir.

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğü ile PTT AŞ arasında imzalanan "Bilgi Paylaşımı Esaslarının Düzenlenmesine Dair Protokol" kapsamında ikinci el araçların muayene tarihi ve kilometrelerine ilişkin bilgiler, PTTnin HGS ve PTTBank mobil uygulamaları aracılığıyla anında öğrenilebilecek.

Protokol kapsamında, araçların muayenesi sırasında sisteme girilen kilometreleri, en güvenilir ve doğru bir şekilde öğrenilebilecek. Karayolu Düzenleme Genel Müdürlüğünce PTT ile paylaşılacak verilere, kurumun mobil uygulamalarına plaka veya şase numarası girilerek 5 lira bedelle bakılabilecek. PTTBank müşterisi olmayanlar ise söz konusu bilgilere, üyelik zorunluluğu olmadan HGS uygulamasından ulaşabilecek.
 

İkinci el daha güvenilir hale geliyor


Yeni protokol sayesinde hızla artan kilometre hilesi ve buna bağlı mağduriyetin önüne geçilecek. Yeni uygulama hakkında yorumlarını paylaşan Mepa Otomotiv Genel Müdürü Aysun Özülkü, “İkinci el araç satıcılarının kilometreyi sıfırlayarak araçlarını ederinden daha yüksek fiyata satmaya çalıştığını biliyoruz. Biz alıcıya kurumsal firmalar aracılığıyla ikinci el araç satın almayı özellikle bu tür hilelerin sıklıkla yaşandığı için öneriyoruz. Kilometre hilesi alıcıların karşılaşacağı sorunlardan biri ve yeni protokol büyük oranda güvence sağlayabilir,” dedi.
 

Hasar kaydını kolayca öğrenin


İkinci el araç alım ve satımı gayri resmi kişi ya da kurumlar tarafından yapıldığında kilometrenin yanı sıra hasar konusunda da hilelerle karşılaşabiliyoruz. Hasar kaydı hakkındaki resmi bilgilere ulaşmak içinse internet üzerinden Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezinden ‘Kaza Tespit Tutanağı Sorgulama’ işlemi yapılabilir.

Diğer taraftan SMS ile de araç TRAMER kaydını sorgulayabilirsiniz. Bunun için aracın plakasını yazıp 5664’e SMS göndermeniz yeterli. Bu yolla ulaşacağınız bilgiler kesin olarak resmi kayıtlar üzerinden geleceği için güvenilirdir. Her bir plaka sorgulaması için 4 TL değerinde bir işlem bedeli ödemeniz gerekir.