İkinci El Araç Satışında Yetki Belgesi Şart

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

MASFED Yönetim Kurulu Başkanı Erkoç’un ikinci el araç sektöründe bir milat olarak değerlendirdiği Yetki Belgesi şartı, kayıt dışı faaliyetleri sonlandırabilir.
 
İkinci el araç alışverişine bir standart getiren yeni düzenleme ile, ikinci el araç ticareti yapacak kişi ya da kurumların Yetki Belgesi alması ve satışa çıkan araçlar için garanti vermesi zorunlu hale getirildi. Sektörü daha güvenli hale getiren bu adımlar sayesinde sektördeki kayıt dışı faaliyetlerin de önüne geçilmiş olacak.
 

İkinci el araç sektörü daha güvenli

 
Türkiye’de bugüne kadar ikinci el araç sektörünün güvenliği sorgulanmaya devam etti. Ancak son zamanlarda ardı ardına gerçekleştirilen düzenlemeler, hem alıcıyı hem satıcıyı güvence altına almayı başarıyor gibi görünüyor. Çünkü artık, her isteyen ikinci el araç satışı gerçekleştiremeyecek. İkinci el araç ticareti yapmak isteyenlerin satış için yetkili olması ve alıcıya güvence sunması gerekecek.
 
Hiçbir güvence olmaksızın araç satın almak, büyük paraları riske atmak anlamına gelebiliyor. Üstelik satın alınan araçta beklenmedik bir arıza ya da farklı sorunlarla karşılaştığınızda muhatap olacak kimseyi bulamamak sorunların daha da büyümesine yol açabiliyor. Bu anlamda en güvenli ikinci el araç alışverişinin kurumsal firmalar aracılığıyla gerçekleştirildiğini inkar etmek mümkün değil.
 

Yönetmelikte neler yer alıyor?

 
İkinci el araç ticaretini kökten değiştiren yeni yönetmeliğe göre, ikinci el motorlu araç ticaretiyle uğraşacak tacir ve esnafın, vergi levhası ve oda kaydının yanı sıra her bir işletmesi için farklı Yetki Belgesi alması gerekecek. Belgenin geçerlilik süresi 5 yıl olacak.
 
İkinci el motorlu kara taşıtı ticareti yapılan işletmede pazarlama ve satış personeli olarak çalıştırılan kişilerin mesleki yeterlilik belgesine sahip olması şartı aranacak. Yetki belgeli iş yeri tarafından ikinci el taşıt satışı öncesinde ekspertiz raporu alınacak ve bir nüshası alıcıya teslim edilecek. Ekspertiz raporu masrafı işletme tarafından karşılanacak. Ancak 8 yaş ve 160 bin kilometrenin üzerindeki ikinci el motorlu kara taşıtları için bu raporun alınması zorunlu olmayacak.
 
İkinci el otomobil ve motosikletin motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel ve elektrik sistemi, satış tarihinden itibaren 3 ay veya 5 bin kilometre, satışı yapan veya satışa aracılık eden işletmenin garantisi altında olacak. İşletme, garanti kapsamına giren hususları sigorta yaptırarak karşılayabilecek.