İkinci El Araç Satışında Garanti Dönem

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre ikinci el araç satışı yapan işletme ve galerilere araç motor, şanzıman vb. parçalara dair belirli bir süre için alıcıya garanti verme yükümlülüğü getirildi.
Bu düzenleme doğrultusunda yurt dışından ithal edilen araçların gümrük mevzuatı açısından sorunlara sebebiyet vermemesi, gümrük tarafından araçlara el konulmaması ve alıcıların mağdur olmaması hedefleniyor. Yapılan yeni düzenleme sayesinde gümrükte inceleme altına alınan ve çürümeye yüz tutan araçların ikinci el araç alım-satım piyasasına tekrar kazandırılması da planlanıyor.
 

Galericiler dışında araç alım-satım işlemleri ile uğraşanlara da kısıtlama geldi

Yeni düzenlemeye göre, ikinci el araç satıcılarının TC kimlik numaraları ile işlem yapmaları zorunlu olacak. Galerici olmayan bireysel alım-satım işi ile uğraşanlar, yılda yalnızca 1 adet araç alım-satım işlemi yapabilecek. Düzenleme öncesinde bireysel satıcılar, yıl içerisinde 3 adet araç alım-satımı ile ilgilenebiliyordu.
 

Araç Motor ve Şanzımanları da Garanti Altında Olacak 

Galerinden satın alınan araçların kısa bir süre içerisinde arızalanmamasını güvence altına alabilmek adına araç satıcılarının motor ve şanzıman garantisi de vermesi gerekecek. Motor ve şanzıman garantisi; araç satıcısını hiçbir şekilde zora sokmayacak, makul bir süre ya da belli bir kilometre için geçerli olacak.
 

Belirli Araçlara Ekspertiz Zorunluluğu Getiriliyor

Garanti Dönemi kapsamında belirli bir yaşın altında olan motorlu kara taşıtlarına da ekspertiz zorunluluğu geliyor.  Bu doğrultuda işletmeler ya da galericiler, satış öncesinde araca ait ekspertiz raporunu alarak, raporun bir nüshasını da satış esnasında alıcıya sunacak. Bu sayede müşterilerin aklında araca dair herhangi bir soru işareti de kalmamış olacak.
 

Müşteriler, araç arızaları hakkında önceden bilgilendirilecek

Garanti dönemi; araç alıcılarının araçla ilgili tüm arızalar hakkında bilgilendirilmesini de kapsıyor. Yani araçta bulunan kaparo vb. tüm arızalardan müşterinin aracı satın alırken haberi olacak. Böylelikle hatalı ve arızalı araçların sağlam ve eksiksiz araç şeklinde satılmasının da önüne geçilmiş olacak.
 

Yetki Belgesi Almayan Galeriler, Alım-Satım Yapamayacak

İkinci el otomobil alım- satımını profesyonel bir meslek boyutuna taşımayı amaçlayan bu karar doğrultusunda yetki belgesi alamayan galeri ve işletmeler, alım satım işlerini yürütemeyecek. Yetki belgesi alma yolunda ise esnafa araç alım-satım ve pazarlama eğitimi verilecek.