İkinci El Araç Satın Alırken Nelere Dikkat Etmelisiniz

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Günümüzde ikinci el araç alım satım piyasası günden güne daha da yaygın bir hale geliyor. Kullanıcıların internet üzerinden rahatlıkla fiyat performans değerlendirmesi yapabilmesi ile ihtiyacınız olan o araca kolaylıkla kavuşmanız hayal değil.
 
İkinci el araba satın almak hem ekonomi dostu hem de kullanıcıya aradığı özelliklerle birebir örtüşen seçenekler sunuyor. Ancak günümüzde maalesef çeşitli numaralarla aracı yanlış tanıtıp satmaya çalışan dolandırıcı sayısı da hayli fazla. Olası sahtekarlık durumlarına karşı temkinlerinizi şimdiden alın diye ikinci el araç satın alırken dikkat etmeniz gereken önemli adımları sizin için derledik.
 
  • İşgüzarlara ve aracınızın çalıntı çıkması ihtimaline karşı mutlaka bildiğiniz, güvenilir bir satıcıdan alışveriş yapın. Eğer tanımıyorsanız ve internet üzerinden satın alacaksanız mutlaka satıcı yorumları ve puanlarını inceleyin.
 
  • Öncelikle almak istediğiniz aracın piyasadaki fiyat değerini öğrenin. Daha sonra da her ihtimale karşı ikinci el piyasasından haberdar olun. Bu sayede bu aracı satın aldıktan sonra elden çıkarmak istediğinizde değerine göre bir fiyatlandırma yapabilirsiniz.
 
  • Aracın bir ekspertiz raporuna sahip olması sizin için avantaj olacaktır. Ancak olmaması halinde ruhsattaki motor ve şase numaralarını kontrol etmelisiniz.
 
  • Aracın kaza sorgulamalarını önceden mutlaka yapın. Bunu kısa yoldan cep telefonunuzdan 5664e aracın plakasını yazarak öğrenebilirsiniz.
 
  • Aracı görmeye gündüz vakti gidin. Ayrıca mümkünse havanın açık olduğu bir anı seçin. Bu sayede araçtaki olası kozmetik sıkıntıları da keşfetmiş olursunuz.
 
  • Aracın sicilini sorgulayın. Önceden taksi ya da çalıntı olup olmadığını öğrenerek olası dolandırılma teşebbüslerinin önüne geçin.
 
  • Araçtan anlayan biriyle gitmeniz her zaman daha iyi olacaktır. Araçta bir süspansiyon sorunu olup olmadığını anlamak için otomobile uzaktan bakın ve bir yamukluk olup olmadığını kontrol edin.  Ayrıca dört köşesinden de sallamanız halinde araç birkaç kere sallanıp durabilirse süspansiyonu sağlam demektir.
 
  • Fren ve pedalların aşınma oranlarına bakın. Bunun için ilk tanışmanızda mutlaka bir deneme sürüşü yapın.  Eğer fren pedalı çok aşınmışsa araç çok fazla şehir içi yolculuk yapmıştır diyebiliriz. 
 
  • Kaputu açıp kontrol edin. Aracı çalıştırdığınızda çıkardığı sesleri dinleyin. Çok gürültülü bir motor çok fazla masraf demektir unutmayın! Deneme sürüşünde el freni kontrolü mutlaka yapın. Aracın rot balans ayarlarını da kontrol etmek için düz bir yolda sürdüğünüz sırada direksiyonu bırakın. Direksiyon sağa sola dönmeden düzgün kalabiliyorsa titremeden, ayarları iyidir.
 
  • Ve en son olarak ikinci el aracı beğenirseniz ufak bir ücret karşılığında servislerde bulunan ekspertize sokun ve kesin raporlardan sonra aracı alıp almayacağınıza karar verin.
 
 

İkinci el araba modeline karar vermenizi sağlayacak 5 pratik soru:

 
  1. Aracınızı uzun yol için mi kısa mesafe sürüşleri için mi kullanacaksınız?
 
  1. Kişisel olarak aileniz için mi alıyorsunuz, yoksa iş için mi?
 
  1. Araçta mutlaka olmasını beklediğiniz özellikler nelerdir?
 
  1. Ekonomik mi olmalı, hızlı mı?
 
  1. Aracı satın aldıktan sonra kaç yıl kullanmayı düşünüyorsunuz?
 
 
Yukarıdaki sorulara vereceğiniz cevaplarla birçok modeli eleyerek tamamen arzu ettiğiniz ve ihtiyacınız olan bir ikinci eli doğru yöntemlerle, güvenilir yollardan satın alabilirsiniz.