İkinci El Araç Satın Alırken Kontrol Etmeniz Gereken 3 Şe

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

İkinci el araç almak bazen avantaj bazen ise dezavantaj olabilir. Daha önce başkalarının kullanmış olduğu bu araçları alırken acele etmeden karar vermek gerekir. Kritik diyebileceğimiz birkaç konuda dikkatli olursak avantaj, olmaz isek dezavantajlı bir alım işlemi gerçekleştirmiş oluruz. Sizin için içi dolu dolu 3 başlıkta ikini el araç alırken dikkat etmeniz gereken konuları derledik.

Bu dikkat edilmesi gereken hususlar bir uzmandan destek almadan sizin ilk görüşmede dikkat edebileceğiniz noktalar. Araç sizin kontrolünüzden ve süzgecinizden geçtikten sonra mutlaka detaylı bir şekilde uzman kişilere kontrollerini yaptırmalısınız.


1- Aracın kaportasına göz gezdirin


Büyük çoğunluğumuz kaportacı değil ve belki de arabalardan o kadar da iyi anlamıyoruz. Pazarlıktan önce hayat kurtaracak birkaç ufak göz kontrolü ile büyük ölçüde araç hakkında bir karar verebiliriz. Araç ile ilk karşılaşmamızda aracın etrafında bir tur atarak kaportada göçme, hasar var mı kontrol etmeliyiz. Ayrıca kaporta birleşme yerlerinde simetrik olmayan bir açıklık olup olmadığını parmak uçlarımız ile kontrol edebiliriz. Şayet elimizle hissedebileceğimiz kadar fark edilen bir açıklık var ise araç o kısımdan darbe almış ve o parça değişmiş olabilir.

Bu senaryonun daha net bir şekilde irdelenebilmesinin diğer yolu ise kaportanın cıvatalarına bakmaktır. Bir değişim olup olmadığını gözümüz ile anlayabiliriz. Cıvatalar bize parça değişimini olup olmadığına yönelik bilgiyi kısa sürede verecektir. Bazı durumlarda hasar kaydında olmayan değişen parçalar olabilir, göz kontrolü bu sebeple araç hakkında gerçek bilgiyi size verecektir.
 

2-Hasar Kaydı


Araçların geçirmiş olduğu kazaların kaydıdır. Plaka ve şase numarasından sorgulanabilir. Burada plaka sorgulamaları bizi yanıltabilir. Plakalar değişen künyelerdir. Bu sebeple motor şase numarası araca hususi olduğu için daha güvenilirdir. Şase numarasını 5664e kısa mesaj atarak hasar kaydı dökümünü alabilirsiniz. Hasar kaydı aracın alım-satım değerini belirleyen bir etmendir. Bu sebeple pazarlıktan önce bakılması önemlidir.


3- Kaputu Açın


Kablo sistemine, yağ seviyesi ve ya kalıntısı olup olmadığına, motor kayışlarına göz gezdirin. Göz ile fark edilecek büyük problemler olabilir. Kaput içi daha detay kontroller için ustanızdan destek alın.

Çok önemli not: Mutlaka test sürüşü yapın.

Ayrıca not: Araç ile buluşmadan önce piyasa değerini öğreniniz. Yapacağınız gözlem sonrası geçeceğiniz pazarlık safhasında aracın piyasa fiyatını bilmeniz pazarlığı avantajlı yapmanızı sağlayacaktır.