İkinci El Araç Satın Alırken Güvende Miyim

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Günümüzde hem daha cazip fiyatlara sahip olduğundan hem de noter masraflarının düşmesi gibi sebeplerden her yıl ülkemizde ortalama 4,5 milyon araç el değiştiriyor. 2. el alım ve satımlar artık hayatımızın bir parçası. Genelde bireysel olarak yapılan satışlar, son yıllarda iyice revaçta olmakla beraber bunun yanında galerilerde son yıllarda büyük düşüşler yaşıyor.


Peki, alıcı olarak 2. el araba alırken güvende misiniz? Konu ile ilgili düzenlemeler hala sürüyor. Yeni düzenlemeler bireysel olarak sürekli alım satım yapanlara karşı daha kurumsal ve faturalandırılmayı gerektiren yaptırımlara odaklanmış durumda. Mevzuatın önümüzdeki günlerde yürürlüğe girmesi bekleniyor! Bu mevzuatla sektör daha güvenli hale gelecek.

2. el araç alırken dikkat


2. el araç alırken çok dikkat etmek gerekiyor. Piyasada kim olduğu belirsiz birçok dolandırıcı, hurda aracı tamir ile bakımlı ve kazasız diye satan satıcılar, ticari olarak kullanılmış ve hususiye çevrilmiş araçlar ve daha niceleri araç satın alırken karşımıza gelebilecek durumlardan. 2. el araç alacağınız zaman dikkat etmeniz gereken konuları sizler için sıraladık.


1-Alıcınızı iyice araştırın. Güveneceğiniz bir adres olmasına özen gösterin. 


2- İnternet vasıtasıyla alışveriş yapacaksanız öncelikle satıcıları kontrol edin. Satıcının aldığı yorumları, puanlarını inceleyin. 


3- Bütçenize göre en uygun aracı seçmeye özen gösterin. Aracı satın aldıktan sonra ekstra harcamalar yapacağınızı da göz önünde bulundurun. Bunlar; devir işlemleri, sigortalar ve süpriz bakım masrafları olabilir.  


4-Aracın piyasadaki asıl değerini öğrenin. İnternette aynı modelin aynı yaşta hangi fiyat aralıklarında satıldığına dair kısa bir araştırma yapmanız sizin için faydalı olacaktır. Bu sayede satıcı ile görüştüğünüzde daha iyi fiyat endeksi yapabilirsiniz.


5-Satıcı ile görüşün. İlk görüşmenizde telefon aracılığıyla şu soruları sormanız aracı alıp almamakta iyi bir yol gösterici olacaktır. 
  • Satıcı bireysel ise aracı neden satmak istiyor? 
  • Aracı ne zamandan beri kullanmaktadır? 
  • Araç herhangi bir kazaya karışmış mı?
  • Hasara sahip mi? 
  • Aracın genel durumu nedir?
Bu sorulara alacağınız cevaplar doğrultusunda bütçenizle uyumlu olup olmadığı ve amacınıza elverişli olup olmadığını mukayese edebilirsiniz. 


6- Aracı mutlaka inceleyin. Gözle görülür bir hasara sahip olup olmadığını kontrol edin. Bunun için gün ışığından yararlanabileceğiniz bir vakit olmasına özen gösterin. 


Motor ve şase numalarını mutlaka kontrol edin. Normalde aracın akredite kurumlardan ekspertiz raporunun olup olmadığına bakılması ile çalıntı olup olmadığını öğrenebilirsiniz. Eğer buna ulaşamıyorsanız ruhsattaki motor ve şase numaralarının araçtaki ile aynı olup olmadığına bakmak faydalı olacaktır.


Aksi takdirde günümüzde şase numaraları ile bile maalesef ki oynayabilen illegal satıcılar bulunuyor. Bu durumdan etkilenmemek için ve olası dolandırıcılıklara düşmemeniz için mümkün oldukça araç alımında kurumsal olarak bu işi yapan, ekspertiz raporunu ve doğru faturalandırma servisi sunan satıcıları tercih ederek güvenilir alışveriş yapabilirsiniz.


7-Aracı sigortanız aracılığı ile pert raporu ve ağır hasar kaydını kontrol ettirmeli bu sayede çok fazla el değiştirip değiştirmediğini öğrenmelisiniz. Mümkün olduğu kadar düşük kmli ve bakımlı araçları tercih etmeniz güvenilir bir alışveriş sağlayacaktır.


8-Sanal ortamdan satıcınıza direkt olarak banka veya ptt havalesi ile kaparo olarak para veya başka zinnet eşyayı asla göndermeyin.  Aldığınız aracın yedek anahtarı ve kullanım klavuzlarını tam olarak teslim alın.


9-Aracı satın almadan önce mutlaka bir deneme sürüşü yapın ve bu süreçte çekiş sorununu kontrol edin. Motorun çalışırken garip sesler çıkarmadığından emin olun. El freninin doğru çalışıp çalışmadığını kontrol edin. Düz bir yolda ilerlerken aracın direksiyonun bıraktığınızda hareket edip etmediğine dikkat edin. 


Hem vereceğiniz paranın boşa gitmemesi hem de alıcı olarak sizin mağdur olmamanız için anlattığımız adımları mutlaka uygulamaya dikkat etmelisiniz.