İkinci El Araç Satın Alırken Dikkat Edilecek 5 Şe

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Uzun süredir hayalini kurduğunuz, beklentilerinizi tam anlamıyla karşılayan otomobilinize sahip olmanıza az bir zaman kaldı ve internette fiyatının sizin için makul olduğunu düşündüğünüz bir araç ilanı ile mi karşılaştınız?

Biz; yine de düşlediğiniz otomobili satın almadan önce birtakım noktaları göz önünde bulundurmanızı ve acele karar vermemenizi öneriyoruz. Aksi halde araca dair sonradan karşılaşabileceğiniz olası sorunlar yüzünden pişmanlık duyabilir ve mağdur konuma düşebilirsiniz.

Peki; ikinci el araç satın alırken dikkat etmeniz gereken noktalar neler? Gelin; bu soruyu birlikte yanıtlamaya çalışalım:


Araç fiyatının dışında ekstra maliyetler ile karşılaşacağınızı da hesaba katın.


Devir işlemleri, sigortalar, vergiler derken; ikinci el araç satın almak; sandığınızdan daha maliyetli olabiliyor. Yalnızca araç fiyatını karşılayan sınırlı bir bütçeniz bulunuyorsa bu ekstra maliyetleri de göz önünde bulundurmalı; hesabınızı iyi yapmalısınız. Aksi halde bütçenizde açık verme riski ile karşı karşıya kalabilirsiniz!


Aracın piyasa değerini öğrenmeden pazarlık yapmayın.


Oldukça uygun fiyatlı olduğu fikrine kapılarak; satın almak üzere olduğunuz araç; 2. el piyasasında başka satıcılar tarafından daha makul fiyatlara satışa sunulmuş olabilir. Bu yüzden de aracın piyasa değerini öğrenmek adına geniş çaplı bir araştırma yapmalı; aracı en makul fiyata satın aldığınız emin olmalısınız. Aksi halde başka bir yerde daha uygun fiyata aynı araca rastladığınızda kendinizi kötü ve kandırılmış hissedebilirsiniz.


Aracın motor ve şasi numarasını mutlaka kontrol edin!


Satın aldığınız aracın çalıntı olmaması adına aracın ruhsattaki şase numarası ile motor şase numarasının aynı olduğundan da emin olmanız gerekiyor. Daha sonradan adli yargıda aracı sizin çalmış olabileceğinize dair bir suçlama ile karşılaşmak istemiyorsanız; aracı satın almadan önce gerekli kontrolleri yapmalısınız.


Araçta hasar olup olmadığını yakından gözlemleyin!


Araçta yer alan hasarları, aracın tüm parçalarının eksiksiz bir şekilde çalışıp çalışmadığını öğrenebilmenin yolu; aracı yakından gözlemlemekten ve eksiklikleri tespit etmekten geçiyor. Bu yüzden de mümkünse araç satın almaya gündüz erken saatlerde gidin; aracın etrafında birkaç tur atın ve aracın farklı bölümlerinde renk uyuşmazlığı olup olmadığını yakından görün.

Aracın tavanındaki ve kaputundaki boyaların; arabanın ciddi bir kaza geçirdiğinin habercisi olduğunu söyleyebiliriz. Aracın boyalı olup olmadığını anlayabilmenin en iyi yönteminin ise yanınızda sizinle birlikte bir usta götürmek olduğunu söyleyebiliriz!


Test sürüşüne çıkmayı unutmayın!


Aracın sizin için uygun olup olmadığını anlamak; araçla ilgili olası sorunları tespit edebilmek adına gündüz vakti mutlaka test sürüşüne çıkın. Test sürüşü esnasında araçtan gelen seslere de kulak vermeyi unutmayın.