İkinci El Araç Satın Alırken Devir İşlemini İhmal Etmeyi

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Türkiye’de ikinci el araç alım – satımı yoğun olarak gerçekleşmeye devam ediyor. Satışı gerçekleşene kadar hem alıcı hem satıcı tarafından dikkat edilmesi gereken çok sayıda prosedür varken, satıştan sonra bu prosedürlerin önemi azalmıyor. Satış sürecinin sonuçlanması anlamına gelen devir işlemi de bunlardan biri.

Satıcı tarafında “Devir işlemi nasıl yapılmalı?”, “Aracı alan ruhsatı üzerine alacak mı?”, “Alıcıdan paramı almayı nasıl garanti ederim?” gibi konular merak edilirken, alıcı için “Araç çalıntı olabilir mi?”, “Araç üzerinde haciz olup olmadığını nasıl anlayabilirim?” soruları söz konusudur. Peki, ikinci el araç devri ile ilgili bilmeniz gerekenler neler?
 

İkinci el araç devri nasıl yapılır?


Devir işleminde; noter satış belgesi, vergi dairesi tarafından kesilmiş ilişik kesme belgesi, Zorunlu Trafik Sigortası poliçesi, plaka bilgisi, vergi numarası ve tescil ve trafik belgesi ibraz etmek gerekiyor. Eğer araç farklı bir şehre taşınacaksa bu belgelere ek olarak “şehirlerarası trafik soruşturma yazışmalarına gelen cevap” belgesini eklemelisiniz.

Aracın satışı için notere gidildiğinde önce belgelerin eksik olup olmadığı kontrol edilir. Belgeler üzerinden devir işleminin gerçekleşmesini engelleyici bir durum olmadığından emin olunur ve satış sözleşmesi bunun sonunda oluşturulur. Noter yetkilisi tarafından hazırlanan sözleşmenin,  taraflar ve noter tarafından imzalanması ile satış işlemi gerçekleşmiş olur.

Aracın satışı hangi durumlarda gerçekleşmez?



Araç satışını gerçekleştirmek için notere gitmeniz şart. Satışı yapabilmeniz için araç borcu yoktur belgesi yanınızda olmalı ve aracın ruhsatı üzerinde haciz, banka kredisi ve rehin olmamalıdır. Eğer aracın üzerinde bir borç varsa önce bu borç ya da borçların kapatılır. Araca ait vergi borcunun çıkması durumunda satışın hemen yapılabilmesi için borcunun ödenmesi istenir.

Devir işlemi neden önemlidir?



İkinci el ya da sıfır olması fark etmeksizin araç almak ve satmak hatırı sayılır meblağlarla yapılır. Diğer taraftan önemli bir ihtiyacın giderilmesi için yapılan bu alışveriş sonrasında sorun yaşamamak için detaylı incelemelerden sonra tamamlanan devir işlemi iki tarafa da güvence verir. Bu işlemin, zaman alması ve detaylı olması nedeniyle zaman zaman ihmal edildiğini görüyoruz. Bunun yerine kurumsal firmalardan alış ve satış gerçekleştirmek, devir işlemi yaparken büyük kolaylık sağlar. Üstelik bu firmalar güvenilirdir.