İkinci El Araç Satın Alacaklar İçin Tavsiyele

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Yaz tatilinde hareketli olan ikinci el araç piyasasına bedelli askerliğin ve uzun bir Kurban Bayramı tatilinin de eklenmesiyle gösterilen ilgi oldukça artmış durumda. İkinci el araç satanlar kadar satın alanların da dikkat etmesi gereken bazı noktalar mevcut.

Birinden araç satın alırken dikkatsiz davranan sürücüler en çok bilinen yöntemlerden biri olan kilometre düşürme, motor sorunu, turbo sorunu, klima sorunu, elektrik aksamı sorunları hatalarla karşılaşıp zarara girebiliyor. Bu nedenle ikinci el araç satın almak isteyen herkes belli noktaların üstünde durmalı.
 

İkinci el araç almadan önce ekspertize götürün


Yukarıda bahsedildiği gibi ülkemizde ikinci el araç piyasası, hile yapmaya müsait bir piyasa. Sonradan ortaya çıkan bazı kusurlar alıcıyı maddi manevi mağdur edebiliyor. Bu noktada aracın kusurlarını tarafsızca belgeleyen oto ekspertiz firmaları çok önemli.

İkinci el araç işlemleri sırasında herkes nasıl bir araç satın aldığını bilmek ister. Ancak bazen araçla ilgili bazı detaylardan aracı satan kişinin bile haberi olmayabiliyor. Bu nedenle aracı satın almadan hemen önce güvendiğiniz bir ekspertiz firmasına götürmeniz şart.

Aldığınız ikinci el araçta fark etmediğiniz bir sorun çıkması halinde beklenmedik bir masrafa gireceğiniz aşikar. Bu masraflar genelde 500 ila 10 bin TL arasında değişiyor. Örneğin 20 bin TL’ye aldığınız bir aracın şanzımanında sorun bulunması halinde 2 bin TL civarı bir fatura çıkacaktır. Bu tatsız durumla karşılaşmamak adına sağlam adım atmalısınız.


Ekspertizde dikkat edilmesi gerekenler


Satın almak istediğiniz aracı götüreceğiniz ekspertizi seçerken de dikkatli davranın. Ekspertiz sıklıkla yapılan ve 1-2 saat kadar süren bir işlem olduğu için bir yerden randevu almak en mantıklısı olabilir.
Bazı oto sanayilerde yapılan görsel muayenenin aksine ekspertiz sonunda tercihen bilgisayarda düzenlenen bir belge veya rapor almalısınız. Motor performans ölçümü, fren testi, süspansiyon (amortisör) testi, yanal kayma (dingiller arası mesafe) testi gibi uygulamaları mutlaka yapan bir firmaya başvurmalısınız.

İkinci el bir araç satın almadan önce mutlaka aracı tanımalı ve verdiğiniz paraya değecek bir yatırım yapmalısınız. Her şeyden önemlisi de güvenli bir sürüşü ekspertizle garanti etmelisiniz.