İkinci El Araç Garantisi Ne Anlama Gelir

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

2017 yılının başında haberini aldığımız ikinci el araca garanti zorunluluğu kapsamında ikinci el motorlu kara taşıtının satışını yapan veya satışına aracılık eden işletmeler için yeni bir düzenleme gelmişti. Bu düzenleme genel olarak taşıtın motor ve şanzıman gibi parçalarına satış tarihinden itibaren belli bir süre veya kilometre için geçerli olacak şekilde garanti verme yükümlülüğü anlamına geliyor.

İkinci el araç satışlarında da satıcının araç için garanti vermesi zorunlu hale gelecek. İkinci el araç garanti süresi aracın satış tarihinden itibaren başlamak üzere 6 ay olacak ya da 10 bin kilometre olacak. Düzenleme uzun zamandır konuşulan otomobil ve konutta ikinci el piyasasındaki değişiklikler kapsamında gerçekleşiyor. Düzenlemeye göre, ikinci el otomobil ve konut satışında garanti ve ekspertiz dönemi başlayacak.
 

Yeni düzenleme neleri kapsıyor?


Yeni düzenlemeye göre ikinci el araç garanti kapsamına giren parçalar şöyle: motor, şanzıman, tork konvertörü, diferansiyel, elektrik sistemi. Bu parçalarda, araç satış tarihinden itibaren 6 ay içinde, bir sorun çıkması durumunda aracı satan işletme ya da kişi, 3 ay içinde tamir ettirecek. Bu üç ay süre için tüketici için ikame bir araç tahsis edilecek. İşletmeler yukarıdaki parçalara ek olarak başka parçaları da garanti kapsamına alabilirler. Ancak bu zorunluluk değil, alıcı ve satıcı arasındaki garanti sözleşmesine bağlı olarak gerçekleşecek.
 

Alınan ikinci el araçta sorun çıkarsa nereye başvurmalısınız?


Aracınızda düzenlemede bildirilen sürede ve parçalarda arıza çıkınca, aracı satın aldığınız işletmeye yazılı başvuruda bulunabilirsiniz. Satış yapan işletme ya da kişi aracı, yasal yükümlülükleri kapsamında tamir ettirir. Bununla birlikte aldığınız araç kanunen ”Ayıplı Mal” kapsamına gireceğinden, tüketici olarak aşağıdaki haklara da sahip olursunuz:

Satılanı geri vermeye hazır olduğunu bildirerek sözleşmeden dönme,
Satılanı alıkoyup ayıp oranında satış bedelinden indirim isteme,
Aşırı bir masraf gerektirmediği takdirde, bütün masrafları satıcıya ait olmak üzere satılanın ücretsiz onarılmasını isteme,
İmkân varsa, satılanın ayıpsız bir misli ile değiştirilmesini isteme.
 

Garantinin yanı sıra ekspertiz raporu zorunlu


Önceden notere araç ruhsatı ve kimlikle başvurularak araç satış işlemi yapılabiliyordu. 1 Temmuz 2017 tarihinden itibaren araç satışı yapabilmek için araca ait ekspertiz raporunun bir nüshasının notere ibraz edilmesi gerekiyor. Bu sayede aracın sağlamlığı resmi olarak kayıt altına alınıyor ve tüketicinin hakkı korunmuş oluyor.