İkinci El Araç Fiyatlarını Etkileyen Faktörle

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Sıfır araç piyasasındaki hızlı fiyat artışıyla birlikte ikinci el araç sektöründe gözle görülür bir canlanma yaşanıyor. Bu canlanma bir yandan marka ve model çeşitliliği yaratıyor, bir yandan da tüketicilere bütçelerine uygun ikinci el araç bulma imkanı sağlıyor. İkinci el araç fiyatları pek çok faktöre göre değişiklik gösteriyor.

 

Teknik özellikler

 
Marka, model ve yaş gibi temel farkların yanında ikinci el araç fiyatlarını belirleyen en önemli faktör aracın teknik donanım. İkinci el araçlar arasında fiyat farkı yaratan bu teknik özelliklerin başında ise yakıt türü geliyor. Yakıt tasarrufu sağlayan dizel araçlarda fiyatların daha yüksek olduğu gözleniyor. Benzer şekilde aynı modelde olmalarına rağmen silindir hacmi farklı olan ikinci el araçlarda fiyat farklılıkları oluyor. Öte yandan cam tavan, sürücü ve tavan hava yastıkları, hidrolik direksiyon gibi teknik donanıma dair özel unsurlar ikinci el araç fiyatlarında değişiklik yaratıyor.

 

Araç geçmişi

 
İkinci el aracın daha önceki sürücüsü tarafından hangi koşullarda kullanıldığı da aracın bugünkü değerini belirliyor. Bu nedenle ikinci el araç fiyatlarını etkileyen bir diğer unsur olarak aracın geçmişi görülüyor. Yüksek kilometreye sahip bir ikinci el aracın fiyatı çok yol yapmamış bir araca kıyasla düşük oluyor.
 
Benzer şekilde düşük hasar tutarlı ya da hasarsız araçlar yüksek tutarda hasar kaydına sahip bir ikinci el araca kıyasla pahalı oluyor. Dolayısıyla yorulan ve hırpalanmış ikinci el araçlar ucuzlaşıyor. Bu noktada sürücülerin düşük fiyatlara aldanmamaları, almayı düşündükleri ikinci el aracın hasar tarihini incelemeleri gerekiyor.

 

Döviz kuru

 
Her ticaret sahası gibi ikinci el araç sektörü de finansal gelişmelerden etkileniyor. Her ne kadar ikinci el araç alım satımı sıfır araç piyasasına kıyasla döviz kurundaki dalgalanmalara karşı dirençli olsa da, dolar ve avrodaki değişikliklerin sektöre yansıması kaçınılmaz oluyor. Bu nedenle tüketicilerin ikinci el araç fiyatlarını incelerken döviz kurundaki dalgalanmaları da göz önünde bulundurmaları öneriliyor.
 
Bütçesini sarsmadan araç sahibi olmak isteyen sürücüler için kaçırılmayacak fırsatlar sunan ikinci el araç sektöründe fiyatları belirleyen pek çok faktör var. Bu nedenle ikinci el araç fiyatları tüketicilerin kendi arzu ve beklentilerine göre seçimlerini yapabilecekleri geniş bir yelpaze sunuyor. Sürücülerin araç fiyatının yanı sıra donanım, güvenlik ve araç geçmişi gibi özellikleri de göz önünde tutmaları tatmin edici bir araç deneyimi yaşamaları açısından büyük önem taşıyor.