İkinci El Araç Fiyatları Neye Göre Belirlenir

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Döviz kurlarındaki hareketlilik ve ÖTV oranlarındaki yüksek artış, sıfır araç modellerinin fiyatını yükseltmeye devam ederken, ikinci el araçlara olan talep, her geçen gün daha da artmaya devam ediyor. Otomatik vitesli dizel arabalar; ikinci el araç piyasasında daha çok ilgi görürken, araç satın almak isteyenler; sıfır araçlar yerine daha çok ikinci el araçlara yöneliyor.
Peki, ikinci el araçlarını elden çıkarmak isteyen araç sahipleri, araç satım esnasında hangi noktalara dikkat etmeli? Bir diğer deyişle ikinci el araç fiyatları neye göre belirlenir?
 

Aracın Hasar Kaydı Olup Olmadığı

 
Satmak ya da satın almak üzere olduğunuz aracın fiyatını belirleyen en önemli etken; aracın hasar kaydının olup olmadığı. Şayet, aracınızı aldıktan sonra kısa bir süre içerisinde yeni sorunlar ile karşılaşmak zorunda kalmak istemiyorsanız, hasar kaydı kabarık olan araçlardan kesinlikle uzak durmalısınız.
 Aracın kaportasıyla ilgili hasarlar, aracın önden darbe almış olması, aracın değişen parça sayısındaki fazlalık; araç fiyatlarını ciddi oranda düşürüyor. Araç kaportasında ya tavanda yer alan boya; aynı zamanda aracı satmak istediğiniz zaman müşteri bulmada zorluk çekebileceğiniz anlamına da geliyor. Kaza kaydı ve pert kaydı olan araçlar ise alıcı tarafından en az ilgi gören araçlar olarak karşımıza çıkıyor.

Aracın Kilometre Durumu

 
İkinci el araç fiyatları üzerinde belirgin rol üstlenen bir diğer etken ise aracın kilometre durumu. 200 Km üzerinde yol yapan araçların fiyatları daha düşük rakamlarda seyrederken, alıcılar daha çok 150 km ve altındaki araçları tercih ediyor. Çünkü aracın daha az km yapmış olması; motor durumunun daha güçlü ve aracın daha sağlam olduğu anlamına geliyor.


Aracın Markası, Modeli ve Popülerliği


Otomobil tutkunları tarafından daha çok satın alınan, daha popüler olan araçlar; daha kolay bir şekilde satılabilirken; yeterince popüler olmayan yani tutmayan araçlar ise daha ucuz fiyatlara satılıyor.
Bu yüzden de araç satın alırken; arz-talep dengesini de göz önünde bulundurmalı, ilgi görmeyen araçlara yönelmek yerine piyasada yerini sağlamlaştırmış marka ve modellerden yana tercihinizi kullanmalısınız.


Aracı Hangi Şehirde Sattığınız


Otomobil alıcısının çok olduğu İstanbul gibi büyük şehirlerde aracı yüksek fiyatlara satmak daha kolay olurken; Anadolu’nun sakin bir köşesinde araç satmak isteyenler; araçlarını ederinin de altında bir fiyata satabiliyor.
Şayet, küçük bir kasabada yaşıyorsanız; aracınızı satarken, zararlı çıkmamak adına internette yer alan araç satış sitelerine ilan verebilir; müşteri potansiyelinizi arttırabilirsiniz.