İkinci El Araç Düzenlemesi Son Adımd

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci ikinci el araç düzenlemesini bitirdiklerini ve Başbakanlığa gönderdiklerinin haberini verdi. Tüfenkci’den alınan bilgiye göre yeni düzenleme özellikle ikinci el araç piyasasının düzenlenmesi noktasında bu mesleği yapan komisyoncuların, galericilerin belli nitelikte olmasını, her önüne gelenin bu işi yapmamasını hedefliyor.

 

Gümrük ve Ticaret Bakanı Bülent Tüfenkci, CNR Expo’da tek çatı altında gerçekleştirilen CNR Food İstanbul, CNR Ambalaj İstanbul, Ev Dışı Tüketim Ürünleri ve Tedarikçileri Buluşması’nın açılışının ardından gazetecilerin sorularını yanıtladı.

 

Bülent Tüfenkci, ikinci el araç ve konut satışına yönelik düzenlemeye ilişkin soruya şöyle yanıtladı:

 

"İkinci el araç düzenlememizi bitirdik ve Başbakanlığa yayımlanmak üzere gönderdik. Özellikle ikinci el araç piyasasının düzenlenmesi noktasında bu mesleği yapan komisyoncuların, galericilerin belli nitelikte olmasını, her önüne gelenin bu işi yapmamasını istiyoruz.”

 

Tüfenkçi sözlerine şöyle devam etti: “Sözleşmelerin şeffaf ve izlenebilir olmasını istiyoruz. Komisyon ücretlerinin net olarak belirlenmesini istiyoruz. İkinci el araçta eğer etiketinde‚ bu araç hasarsızdır, bakımı tam olarak yapıldığı‘ söyleniyorsa belli bir kilometre garanti verilmesini istiyoruz. Hem ikinci el araç hem de emlak düzenlemesindeki amacımız, bu ticaretin belli kurallar içerisinde yapılmasını sağlamak ve buradaki suistimalleri ve dolandırıcılığı önlemek."

 

İkinci el otomobile 10 bin km garantisi

  Artık ikinci el araç satışında galerici sorumluluk üstlenecek ve bu hizmet için ikinci el satışta komisyon oranları netlik kazanacak. Komisyoncu ve mal sahibi arasındaki sözleşme için bir standart oluşturulurken ikinci el otomobil, elektronik ortamdan alınabilecek.
  İkinci el otomobile arızası, kazası gibi ayrıntıların yer aldığı bir künye sistemi getireceklerini belirten Tüfenkci, şu bilgileri aktardı:
  "Sorumluluğu aracıya verdik. İptal edildiğinde sonuçları ne olacak? İkinci elde ticaretin esaslarını belirledik. Artık her önüne gelen galericilik veya araç alımsatımı yapmayacak. Bu işi yapacaklarsa esnaf belgelerini alacaklar. Hem satıcı hem de aracılık yapan rahatlayacak. Sözleşmelerin çerçevesi netleşecek. Satılan araçların nitelikleri tam olarak beyan edilecek. Arızalı, hurda, kaza yapmış araç satılıyorsa kazası belirtilecek. Sağlam araç sattığını söyleyenin de en azından 10 bin kilometre garanti ver diyeceği bir sistem düzenleniyor."