Herkes İkinci El Araç Satabilir mi

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Gümrük ve Ticaret Bakanlığı tarafından yapılan yeni düzenlemeye göre artık; herkes ikinci el araç alıp satamayacak! Resmi Gazete’de de yayımlanan yeni yönetmelik kapsamında ikinci el araç-satım işlemi gerçekleştiren gerçek ya da tüzel kişilerin yetki belgesi alması gerekecek. Yeni yönetmelik ile 2. el araç satın alacak kişilerin mağdur edilmesinin engellenmesi hedefleniyor.

Devrim niteliğindeki bu düzenleme; yalnızca Bakanlık ya da galerici odaları tarafından yetki belgesi verilen kişilere ikinci el araç alım-satım hakkı tanıyor. Yeni yönetmelik ile vergi kayıplarının önüne geçilmesi amaçlanıyor. Hükümetin 2. el piyasasını kontrol altına almak amacıyla aldığı bu karar doğrultusunda ikinci el araç alım satım dünyasındaki kayıt dışı faaliyetler yüzünden doğan vergi kayıplarına bir son vermek hedefleniyor.

Merdiven altı galerilerin de yerini yetki belgesine sahip olan kapsamlı ve donanımlı şirketlere bırakacağı bu yeni dönemde sektörde güvenli bir dönem başlamış olacak.


İkinci El Araç Alım-Satımında Garanti ve Ekspertiz Dönemi


Galericilere ciddi sorumlulukların yüklendiği bu yeni dönemde, ikinci el araç satımında komisyon oranları da net olduğundan en kaba tabirle ‘adamına göre fiyat’ dönemi de kapanmış olacak. Vatandaşın 2. el araç alırken 10.000 km garantisi isteyebileceği bu dönemde satıcılar; alıcılara ekspertiz raporu sunmak ile yükümlü olacak. Bu sayede 2. el araç satın alan kişiler; daha sonra araç ile ilgili sorunlar ile karşılaşmaktan yani dolandırılmaktan da kurtulmuş olacak.

Yeni düzenleme uyarınca esnaf belgesi olmayanlar galericilik de yapamayacak. Alıcı ile satıcı arasındaki sözleşmenin netleşeceği bu yeni düzenleme uyarınca yalnızca esnaf belgesi olan kişiler galericilik yapabilecek. Yeni düzenleme ile gelen künye sistemi sayesinde satıcı; sattığı aracın bütün niteliklerini ve özelliklerini alıcıya harfi harfine bildirecek. Yani arızalı, daha önceden kaza yapmış olan ya da hurda araç satan galerici; bunu alıcıya açık bir şekilde ifade edecek.

Bu sayede hem ikinci el araç alım satım piyasası disipline olmuş olacak hem de alıcılar güvenlikli bir ortamda gönül rahatlığı ile 2.el araç satın alabilecekler.