Gece Saatlerinde Güvenli Sürüş İçin 3 Öner

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Gece ve gündüz sürüş deneyimi arasında hatırı sayılır bir fark vardır. Aracın direksiyonundayken tepkilerinizin yüzde 90’ı görme yetinize bağlıdır. Gece sürüşlerinde ise, görme yetiniz önemli ölçüde azalır. Derinlik algısı, renk tanıma ve görüş kapsamı güneşin batışıyla birlikte düşüş gösterir. Bu nedenle gece saatlerinde güvenli sürüş için dikkatli olmak gerekiyor.
 

Dikkatinizi yola verin

 
Bu çok temel bir öneri olsa da, hatırlatmayı faydalı görüyoruz. Gece saatlerinde siz uykusuz olmasanız ve çok zinde hissetseniz bile çevrenizdeki araç sürücüleri ve yayalar sizin gibi olmayabilir. Bu nedenle sizin dikkatinizi arttırmanız gerekiyor.
 
Özellikle gece araç süreceğiniz zaman sizi dalgınlaştırabilecek ilaçlar, içecekler ya da ağır yemekler yememekte fayda var. Dikkatinizin dağıldığını hissettiğinizde bir kahve molası vermek de güvenliğinizi önemli ölçüde arttırır. 
 

Aydınlatmalara dikkat edin

 
Geceleri çevreden gelen ışıklar daha az olacağı için aracın kendi aydınlatması ekstra önem kazanır. Geceleri özellikle fren ışığı ve farlarınızın iyi çalışması gerekir.
 
Sizi çok net olarak görmeyecek olan arkanızdaki sürücünün tehlike yaşamaması veya tehlikeye sebep olmaması için fren lambanıza ihtiyacınız olacak. Ayrıca havanın tamamen kararmasını beklemeden farlarınızı açmanız güvenliğinizi arttırır.
 
Açık ve çalışır durumda olması gereken lambalar dışında, bir de gece sürüşleri sırasında kapalı olması gereken lamba vardır: tepe lambası. Göz seviyenize yakın mesafede bulunan tepe lambaları, retinanızı sürekli olarak uyarır.
 
Bunun dışında karşınızdan size doğru gelen bir aracın ışıkları doğrudan yüzünüze geliyorsa ışıktan farklı bir noktaya bakmaya özen gösterin. Özellikle yol çizgilerine odaklanmak böyle durumlar için en güvenlisidir. Arkanızdaki aracın ışığı dikiz aynanızı parlatıyorsa, dikiz aynanızı uygun ayara getirin. Bu küçük detaylar güvenli bir sürüş için büyük önem taşır.
 

Teknolojik cihazları dikkatli kullanın

 
Mobil cihazların sayısı ve işlevi sürekli artarken trafikte bu cihazlar tehlike yaratabiliyor. Bu nedenle teknolojik cihazların araç sürerken son derece dikkatli kullanılması gerekiyor. Şoför koltuğunda otururken telefonda konuşmanız gerekiyorsa mutlaka tamamen park durumuna geçmeye özen göstermek güvenliğinizi artırır.
 
Diğer taraftan navigasyon cihazları trafikte kullanmanız için tasarlanmıştır. Bu cihazları gece kullanmanız gerekiyorsa ışığını olabildiğince kısarak gözünü almayacağından emin olmanız gerekir.