Dizel İle Benzinli Araçların Farkları Neler

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Yüzde 25’e kadar az yakıt tüketen dizel araçlara karşı, fiyatı ve masrafları daha az olan benzinli araçlar sürücüleri ve araç satın almaya hazırlananları kararsız bırakabiliyor. Genel olarak yılda 15 bin kilometrenin üzerinde yol yapan sürücülerin dizeli tercih etmesi tavsiye ediliyor.

Aracını yoğun şekilde kullananlar için dizel avantaj sunarken diğerlerinin ise benzinli bir otomobil seçmesi gerekir. Sonuçta, dizelle çalışan bir otomobil, yüzde 25’e kadar daha az yakıt tüketirken benzinli otomobiller ise genellikle fiyat, sigorta ve işletme masrafları açısından daha ucuzdur.
 
Karşılaştırılabilir modellerde benzinli ve dizel araçlar arasında göze çarpan en önemli fark, dizel araç ile benzinli araç arasındaki fiyat farkı olarak karşımıza çıkıyor. Araç ne kadar fazla yol kat ederse, dizel teknolojisinin sayesinde yapılan yakıt tasarrufu ile ilk yatırımınızı geri kazanma süreniz o kadar daha kısalıyor.
 
Çalışma teknolojisi bakımından dizel motorlar, benzinli motorlara göre çok daha verimli. Bir dizel motorun verimi yüzde 40 iken, benzinli motorun veriminin yüzde 30larda. Yani, aynı yakıtla dizel motor taşıt daha fazla yol gidebilir. Diğer taraftan da dizel yakıtı benzinden daha ucuz.
 

Aracınızı ne kadar kullanacaksınız?

 
Yılda 15 bin kilometrenin üzerinde kullanıyorsanız dizel aracı alırken verdiğiniz fazla parayı 10 yıl içinde amorti etmiş oluyorsunuz. 10 yıl sonra da kara geçmiş oluyorsunuz. Yılda 15 bin kilometreden daha az kullanıyorsanız, benzinli taşıt almanızda hiçbir sakınca yok.

Dizel motorlu araçlar daha yüksek teknolojiye sahip olduğu için bunların periyodik bakım maliyetleri daha yüksek. Benzinli araçlarda genelde bakımlar 20 bin kilometredeyken bu dizel araçlarda yine genelde 15 bin kilometreye iniyor. Bu da daha sık bakım ve masraf anlamına geliyor. 
 

Dizel araçların avantajları

 
  • Benzin ile eşit miktardaki mazot, daha fazla mesafe alınmasına olanak sağlar.
  • Dizel motorlar çok daha az arıza çıkarırlar. Eğer dizel motorun bakımları düzenli olarak yapılır ve araç ta düzgün kullanılırsa benzinli araçlara göre çok daha az arıza çıkartırlar.
  • Dizel motorlu araçlarda yangın riski daha düşüktür.
  • Dizel motorlar üretilmiş en verimli motorlardır. Bilindiği gibi verim, giren enerjinin çıkan enerjiye oranıdır. Dizel motorlar aldıkları enerjiye göre en fazla enerji üreten motorlardır.
  • Her aracın ikinci el pazarına sunulduğunda fiyatı düşer. Ancak dizel araçların fiyatları daha az düşer.
 

Benzinli araçların avantajları

  • Benzinli araçların fiyatları, aynı segmentteki dizel araçlara göre yaklaşık 3000 TL ile 4000 TL daha ucuzdur.
  • Benzinli motorların bakı masrafları daha ucuzdur.
  • Benzinli araçların motorları çok daha sessiz bir şekilde çalışmaktadırlar. Son yıllardaki teknolojiler sayesinde dizel araçlar da gayet sessiz çalışmaktadırlar. Fakat özellikle de eski dizel motorlar oldukça gürültülü çalışırlar.
  • Benzinli araçlar soğuk havalarda bile ısıtılmaya gerek duymadan çalıştırılabilirler. Ancak dizel motorların ısınması gerekmektedir.
  • Eğer yılda 25000 km’nin altında yol kat ediyorsanız ve şehir içinde kullanıyorsanız benzinli araçlar size ekonomi sağlayacaktır.