Çok Tartışılan MTV Zammı İkinci El Piyasasını Nasıl Etkileyecek

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

2018 yılından itibaren geçerli olacak Motorlu Taşıtlar Vergisine yapılan yüzde 40 son zamanlarda Türkiye’nin en çok konuşulan konularından biri oldu. Beklenmedik şekilde haberi verilen yüzde 40 oranındaki zammın, ikinci el araç sektörünü nasıl etkileyeceği ise büyük merak konusu oldu. Vergiye yapılan zaman araç sahibi olmak isteyenlerin alım gücünü ve dolayısıyla ikinci el araç satışlarını yüzde 15-20 oranında olumsuz yansıyabilir. Yeni düzenleme uygulamaya geçerse hasar kaydından önce ödenecek vergi sorulur hale gelecek.

Motorlu Taşıtlar Vergisine (MTV) yeni yıldan itibaren yüzde 40 zam yapılmasının ardından en düşük Motorlu Taşıtlar Vergisi 258 liraya yükseldi. Sektör olarak yüzde 15lik bir artış beklenirken gelen bu yüksek zam, son derece hareketli bir dönem geçiren ikinci el piyasasını durgunlaştırabilir.


MTV miktarı satın alma kararını etkiliyor


Yaklaşık 22 milyon aracın trafikte olduğu Türkiyede, bu yüksek zamdan etkilenen vatandaş sayısı önemseyecek gibi değil. Revize edilmesi planlanan bu zammın açıklanmasıyla birlikte araç satın almak isteyenlerin bir kısmı bu planı bilinmeyen bir tarihe eklerken, diğerleri ise yönünü en az vergi uygulanacak araçlara çevirdi. Önceden hasar kaydı, konfor ya da diğer özelliklere öncelik verilirken artık vergi miktarı, bir aracın satışını en çok etkileyen etmenlerden biri olacak.


Mepa İkinci El Genel Müdürü Aysun Özülkü; “MTV’deki zam genel olarak baktığımızda araba almayı planlayan tüketici için caydırıcı bir etki yarattı. Bunun yerine belli aralıklarla daha makul zam yapılsaydı, bugün istenen vergi miktarı toplum için daha kabul edilebilir bir meblağ olurdu. Aniden neredeyse iki katına çıkan vergi miktarı, tahmin edilebileceği gibi ciddi bir tepki aldı,” diye konuştu.

Halkın yüksek zamma tepkisi sürerken Cumhurbaşkanı Erdoğan, zammın Bakanlar Kurulu’nda tekrar görüşüleceği bilgisini verdi. Diğer taraftan Başbakan Yardımcısı Mehmet Şimşek’in yaptığı açıklama kafaları karıştırdı. Önce “Yalnızca 2018 yılında alınacak olan 0 araçlar için yüzde 40’lık zam uygulanacak. 2018 yılında satın alınacak ikinci araçlarda MTV zammı söz konusu değil” diyen Şimşek, ardından ise sözlerini düzelterek, “Yüzde 40’lık artış mevcut araçları kapsıyor” ifadelerini kullandı.