Araçların Ön Düzen Arızaları Nasıl Anlaşılır

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Ön düzen arızası nedir?

 
Aracınızla seyahat ederken eğer yol tutuşla alakalı genel bir problem yaşıyorsanız burada ön düzen arızalarının bulunduğundan bahsedebiliriz. Bu arızalara da genellikle rot ayarlarındaki bozukluklar sebep olur. Bununla beraber amortisörler ve salıncaklarda bulunan arızalar da ön düzen arızalarıdır. Bu parçalar genel olarak direksiyon ile tekerlekler arasındaki iletişimi sağlayan parçalardır. Tüm parçaların uyumlu bir şekilde çalışması sizin yol ve sürüş güvenliğinizi sağlar. Bundan dolayı bu parçalarda bir arıza olması durumunda sürüş güvenliğiniz de tehlikeye girecektir.
 
 Bu arızalar frenle ilgili de sorun teşkil ettiğinden can ve mal güvenliği için ciddi bir tehlike arz eder. Bu nedenle kesinlikle hafife almamalı ve düzenli olarak aracınızın rot ve balans ayarlarını kontrol ettirmelisiniz. Bu kontrolü de profesyonel kişilere yaptırmanız daha emniyetli olacaktır. Düzgün yapılmayan bir kontrol sonucunda yola çıkılırsa bu yolculuk felaketle sonuçlanabilir. Bundan dolayı 5000 km de bir aracınızı kontrol etmeyi ihmal etmezseniz böyle sıkıntılarla karşılaşmazsınız.
 

Ön düzen arızası nasıl anlaşılır?

 
Ön düzen arızaları birçok biçimde kendini gösterebilir. Viraja girdiğinizde lastikleriniz ciddi derecede ses çıkarıyorsa, aracınızda sağa veya sola çekmeler yaşanıyorsa, lastiklerinizin aşınmalarında bir orantısızlık ve tutarsızlık varsa burada ön düzen arızası bulunduğundan bahsedilebilir. Ancak unutulmamalıdır ki her arıza ön düzen arızası değildir.
 
Örneğin direksiyonun ağır dönmesi bir ön düzen arızasından kaynaklanabileceği gibi lastiklerin hava basıncının düşük olmasından da kaynaklanabilir. Bu nedenle her arızada hemen ön düzen arızası olarak nitelendirmemek gerekir. Yine de böyle bir durumda kalırsanız yapabileceğiniz en mantıklı hareket yetkili servise giderek aracınızın sorununu öğrenmektir.
 
Ayrıca ön düzen arızası bulunan aracınızla çok fazla seyahat etmemeye çalışmalısınız. Bu arızalar bulunduğunda araç hala hareket edebildiği için insanlarla genel olarak bu bir müddet daha aracı kullanabileceklerini düşünürler. Ancak bu arızalar önemsiz gibi görülse de en ufak bir hatada sizin mal ve can güvenliğinizi ciddi sıkıntıya sokabilecek türden arızalardır. Bu nedenle bu arızaları ciddiye alarak acil olarak yetkili servisinize ulaşmanız çok makul bir tercih olacaktır.

 

Ön düzen arızasının bakımı ve tamiri nasıl yapılır?

 
Eğer aracınızda bir anormallik sezdiyseniz hemen yetkili servisinize gitmeniz gerekir. İsterseniz başka oto bakım ve tamir işletmelerine de gidebilirsiniz ancak aracınız için en sağlıklı olanı kendi yetkili servisine götürmenizdir. Yukarıda da bahsettiğimiz gibi 5000 km de bir giderseniz düzenli bir biçimde ön düzen bakımınızı yaptırmış olursunuz.
 
Ön düzen ayarlarınız yapılırken aracınız özel bir mekanizmanın üzerine çıkarılır ve bilgisayar yardımıyla lastiklerinizin açıları ayarlanır. Gündelik kullanımda tekerlekler yüzeye en çok temas eden parça oldukları için bu tür arızaların oluşması gayet normaldir. Açıları sıklıkla bozulan lastiklerinizi yetkili servisinize götürmenizi tavsiye ederiz.
 
Ancak eğer parça değişimi gerekiyorsa burada hem yetkili oto servisten olduğu gibi hem de özel oto servislerinden fiyat alınmalıdır. Zira bazı durumlarda yetkili servisin fiyatı epey uçuk olabilmektedir. Cebinizi düşünerek bir piyasa araştırmasıyla bu parçaları temin edebilirsiniz.