Aracınızın Yepyeni Kalmasını Sağlayacak 6 Sürüş Öneris

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Genellikle aracın hangi durumlarda bozulacağını biliriz ama aracın eskimemesi için ne yapmamız gerektiğine pek kafa yormayız. Aracınızın ömrü uzasın diye, belki hiç aklınıza gelmeyecek ipuçlarını sizin için bir araya getirdik.
 

Hızlanma

 
Aracınızı hızlı başlattığınız zaman sadece yakıt harcamakla kalmaz, aynı zamanda güç aktarımı bölümüne fazla yüklenmiş olursunuz. Otoparktan çıkmadan önce, kırmızı ışıkta durduğunuzda, sıkışık trafikte yavaş yavaş hızınızı arttırın. Böylece aşırı ısınmayı önleyerek motorunuzun, şanzımanınızın, diferansiyellerinizin ve lastiklerinizin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olabilirsiniz. Ayrıca gerilimi emmekten sorumlu olan motor şanzıman girişlerinizde aşınma ve hasarın önüne geçebilirsiniz.
 

Dönüş

 
Tekerlekleri çevirmeniz gerekirse, bunu mutlaka araç hareket ederken yapın. Araç hafif hareket ederken tekerleği çevirmek bile, sabit halde olduğuna göre çok daha doğru bir hareket. Böylece Rot kolu uçları ve bilyeli mafsallar üzerindeki gerginliği azaltır ve dönüşü kolaylaştırırsınız. Ayrıca lastiklerdeki düzensiz aşınmayı da minimuma indirebilirsiniz.
 

Düzenli sürüş

 
Aracı mahveden şeylerden biri de yeterince sık kullanılmıyor olmasıdır. Aracınızı hiç değilse haftada bir kez kullanın ve yağın sirküle olmasını sağlayın. Üstelik böylece akünüzü de şarj etmiş olursunuz.
 

Uzun yol

 
Kısa sürüşler de araçlar için çok zararlıdır. Çünkü aracın yeterli sıcaklığa ulaşmamış olur. Uzun yolculuklar ise motoru uygun sıcaklıkta tutarak tortuların yanmasına, yoğunluğun buharlaşmasına ve korozyonun azalmasına yardımcı olur. Böylece aracınız daha uzun süre yepyeni kalır.
 

Çukur ve tümsekler

 
Eğer yolda çukur, yama ve tümsek görüyorsanız, mümkün olduğunca üzerinden geçmemeye çalışın. Başka şansınız yoksa olabildiğince yavaş geçin. Bu, süspansiyon, direksiyon ve amortisörlerin daha uzun süre dayanmasına yardımcı olur.
 

Hız sınırı

 
Hız sınırı genellikle güvenlik konusunda öne çıksa da yakıt ekonomisi açısından da önemlidir. Bunun yanı sıra hız sınırına uygun araç kullandığınız zaman motorunuzun, şanzımanınızın ve lastiklerin daha uzun ömürlü olmasını sağlarsınız.
 
Gördüğünüz gibi aracınızın düzenli bakımı yaptırmak, yağını düzenli değiştirmek gibi konuların dışında, direksiyon başında olduğunuz her an aracınızın eskimemesi için yapabileceğiniz pek çok şey var. Aracınızın bakımlı olması hem aracınızı kullandığınız süre boyunca hem de daha sonra ikinci el araç satmak istediğiniz zaman avantaj sağlar.