Aracınızın Termometresi Sürekli Yanlış Mı Gösteriyor

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Bazen aracınızın gösterdiği derece ile sizin hissettiğiniz ya da telefonunuzda gördüğünüz derece arasında büyük farklar oluyor mu? Bu hemen hemen herkesin başına gelir. Çünkü araçlarda termometre olarak bildiğimiz bu göstergeler aslında termistördür.
 

Termistör nedir? Termometre ile ne farkı var?

 
Isıyı ölçen termometrenin aksine, termistör ısı eklendikten ya da çıkarıldıktan sonra elektrik akımındaki değişikliği ölçer. Aslında bu bilgiye göre, termistör ile termometre arasında pek fark olmaması gerekiyor. Zaten dereceyi farklı gösteren termistörün ne yaptığı değil.
 
Asıl sebep, termistörün nerede olduğudur. Araçların çoğunda termistör aracın önünde, aracın ızgarasının arkasındadır. Diğer bir deyişle iki farın arasında. Bu yerleşim, özellikle sıcak ve güneşli günlerde termometrenizin uçuk dereceler göstermesine sebep olur.
 
“Arabanın içi mi bu kadar sıcak yoksa bu güneşin altındaki derece mi?” diye siz de en az bir kez sorduysanız, cevap ikisi de değil. Termistör, bu konumlandırılışı sebebiyle sıcaklığı genellikle yanlış okur. Çünkü bulunduğu yer sıcak ve güneşli günlerde yoldan yayılan ısıyı da toplar. “Aracınızın termometresi” olarak bildiğiniz bu gösterge, bu nedenle en iyi yüksek hızda yol alırken veya güneşin yola düşmediği zamanlarda – gece ve bulutlu havalarda doğruyu söyleyecektir.
 
Sıcak havalarla ilgili termistörünüz sizi hayal kırıklığına uğrattıysa, donma noktasının altında veya donma noktasında olup olmadığınızı ölçmek için termistöre güvenebileceğinizi söyleyebiliriz. Ancak bu durumda da %100 doğru sonuç vermeyebilir.
 

Yola çıkarken hava sıcaklığını mı öğrenmek istiyorsunuz?

 
Bu bilgilere dayanarak söyleyebiliriz ki araç termometresi ya da termistörü size hava sıcaklığı konusunda istediğiniz bilgiyi vermeyecek. Ortalama bir değer için bu göstergeyi kullanabilirsiniz. Ancak havanın durumunu gerçekten bilmeniz gerekiyorsa bir hava durumu uygulamasından faydalanmanızı öneririz.
 
Yeri gelmişken, hatırlatmak isteriz: hava 0 dereceye yakın ya da eksilerdeyse aracınızı çok daha dikkatli kullanmalısınız. Karlı yollarda araç kullanırken dikkat etmeniz gerekenlerden şu yazımızda bahsetmiştik. Karlı bir günde yola çıkmadan önce bir göz atmanızı tavsiye ederiz.
 
Kış aylarında lastik seçiminiz de çok önemli. Seçimizi yapmadan önce “Kış Lastiği mi Dört Mevsim Lastik mi?” yazımıza bir göz atın. Hava nasıl olursa olsun güvenliğinizi ihmal etmeyin.