Aracınızın Bakımını Ne Sıklıkla Yaptırmanız Gerekir

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Tüm motorlu taşıtlar, trafik güvenliği açısından belli periyotlarla bakım yaptırmak zorundadır. Araç bakımlarının ne sıklıkla yapılması gerektiği, aracın markasına, modeline ve yakıt tipine göre değişiklik gösterebilir. Ülkemizde yaygın olarak kullanılan benzinli araçların on – on beş bin kilometrede bir bakıma girmesi gerekiyor.

Araç dizelse araç sahibinin on bin kilometrede bir bakıma gitmesi öneriliyor. Ancak söz konusu araç yıl içinde bu kadar yol kat etmiyorsa bile on iki ayda bir bakıma gidilmeli. Aracın turbosu var ise bu bakım süresi beş bin kilometreye ya da altı aya iniyor. Bu optimal bakım süreleri üretici firmalar tarafından çeşitli testlerden sonra belirleniyor.

Periyodik araç bakımlarında genellikle motor yağı, yağ, polen, hava ve yakıt filtreleri değişiyor; frenler, farlar, lastikler ve kaporta kontrol ediliyor. Yüz bin kilometre bakımı gibi özel bakımlarda bu kontrollere daha spesifik parçalar da dahil olabiliyor.
 

Sürücüler Araç Bakımlarına Özen Göstermeli


Araç bakımıyla ilgili genelgeçer kuralların dışında, aracın kullanım şekli de bakım süresi için önemli bir etken. Eğer araç iş seyahati gibi nedenlerle uzun süre otoyolda hızlı kullanılıyorsa ya da şehir trafiğindeki dur kalklara çok maruz kalıyorsa bakıma daha sık gitmesi gerekebilir. Ayrıca aracın kullanıldığı yolların çoğu dağlık ve tozlu patikalarsa motor kalitesi olumsuz etkilenir. Bu tarz faktörleri riske atmamak ve aracı rutinden daha sık bakıma götürmek sürücünün sorumluluğunda.

Araç bakımlarının öncelikli amacı motorun ve dolayısıyla aracın ömrünün uzamasını sağlamak. Bu nedenle, düzenli yaptırılan bakımlar özellikle ikinci el araçlarda aracın ömrünü uzatarak araç sahibini büyük bir maliyetten kurtarıyor. Ayrıca aracının bakımlarını düzenli yaptırmış araç sahipleri, aracını ikinci el olarak satması gerektiğinde iyi bir değer biçebiliyor.

Periyodik araç bakımı yaptırabilmek için ülkemizin hemen hemen her şehrinde bulunan muayene istasyonlarından kolayca randevu alınabiliyor, muayenenin son geçerlilik tarihi geçilmişse gecikme bedeli uygulanarak sürücülerin geciktirmeden cayması amaçlanıyor.

Araç bakımına özen gösterilmesi, yol güvenliğinin sağlanmasının öncelikli adımıdır. Zamanında yapılmayan bakımlar, sürücünün ve yolcuların güvenliğini tehlikeye atabilir. Bu nedenle sürücüler bakımların sıklığına ve kalitesine dikkat etmelidir.