Araç Tescil İşleminde Yeni Dönemde Neler Değişti

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

2018 yılınca otomotiv dünyasında yapılan en önemli değişikliklerden biri de araç tescil işleminde gerçekleşti. Yapılan açıklamalara göre artık araç teslim işlemi hem zaman hem de maliyet açısından çok avantajlı hale geldi. Ocak ayında ilan edilen ve Şubat ayında yürürlüğe giren yeni düzenleme hakkında tüm detayları aşağıda görebilirsiniz.

1 Şubat 2018 tarihi itibariyle, her türlü araç sicil ve tescil işlemleri Emniyet Genel Müdürlüğü yerine artık noterler tarafından yapılacak. Bu sayede, vatandaşlar, 117 liralık motorlu trafik belgesi ve 14 buçuk liralık posta masrafları yerine sadece 15 liralık işlem masrafını ödeyecekler.

Hızlı, ekonomik ve kolay

6 Ocak 2017 tarihinde yayınlanan 680 sayılı Kanun Hükmünde Kararname (KHK) ile bu yeni sürecin başladığını ifade eden Tutar, bu değişikliğin hem zamandan hem de maliyet açısından tasarruf sağladığını söyleyerek, şu açıklamada bulundu:

"Uygulamayla vatandaşımızın hem hukuki güvenliği hem de kendi  güvenliği sağlanacak. Bütün sorgulamalar elektronik ortamda yapılacak. İşlemler bitince tescil belgesi verilecek. Tescil belgesinin basımı ve tescili için artı 15 lira ücret ödenecek. Avantajımız, 117 lira trafik belgesi ve 14,5 lira kargo  bedeli ortadan kalktı. Vatandaş, Kargo ücretine ruhsatımı alıyorum diye bakabilir. Şöyle düşünün, bir işiniz var ve 3-4 noktada bitiyordu, şimdi tek noktada işinizi hallediyorsunuz. Bu uygulama hepimiz için kolaylık. Noterlere ekstradan da bir yük getirmeyecek. Noterlerimiz gerekli tedbirleri aldı."

Araç satış sonrası belgeler artık kargoyla gönderilmeyecek

Noterlerin, tescil şubesi gibi çalışmaya başlamasıyla, daha önceden bir ayı bulan ruhsat gönderimi, artık noterlerde satış sözleşmesi yapıldığı anda teslim ediliyor. Türkiye Noterler Birliği Başkanı Yunus Tutar’ın yaptığı açıklamalara göre, vatandaşların, araç alım-satımı yapmak için notere geldiğinde, tescil belgeleri için ayrıyeten Emniyet Genel Müdürlüğüne başvurmalarına da gerek kalmayacak.

Türkiye’deki mevcut noterlerin sayısı yaklaşık 2 bin

Tescil işlemlerinin, sadece satış ve devir işlemlerinden ibaret olmadığı belirten Tutar, araç üzerinden yapılacak motor şasesi yenilemesinden boyatmaya kadar her türlü değişikliklerin de tescile girdiğinin altını çiziyor. Kamu hizmetindeki bu önemli yükün trafik tescil şube müdürlüklerinden alınıp noterlere verilmesi sayesinde, vatandaşların araç tescil işlemlerinin çok kısa sürede tamamlanması öngörülüyor.