Araç Plaka Sorgulama Nasıl ve Neden Yapılır

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

İkinci el araç alışverişinizi güvenle gerçekleştirmek için satın almayı planladığınız araçla ilgili olabildiğince detaylı ve güvenilir bilgi almaya çalışın. Bunun için de ikinci el araç satın almayı planlayanların araç plaka sorgulamanın önemini ve nasıl yapıldığını öğrenmesi gerekiyor. Çünkü araç plaka sorgulama aracın borç durumu, kasko durumu, değişen parça bilgisi gibi önemli bilgilere resmi kurumlar aracılığıyla ulaşmasını sağlıyor.

 
Peki araç plaka sorgulama nasıl yapılır? Sorgulamanın ücreti nedir? Herkes plaka sorgulayabilir mi?
 

SMS üzerinden araç plaka sorgulama

 
Satın almayı planladığınız aracın plakasını yazarak tüm operatörler için 5664’e göndermeniz yeterli olur. Yapılan her bir sorgulama 7 TL olarak fiyatlandırılır. Hasar Geçmişi Sorgulama hizmetiyle sunulan hasar bilgileri, 2003 yılından itibaren sigorta şirketleri tarafından yapılan kasko ve trafik sigortası hasar ödemeleri ile sınırlıdır. Tutanak sorgulama hizmetinde ise trafik kazasına karışanların kendi aralarında tuttuğu Kaza Tespit Tutanağı (KTT) bilgileri esas alınır.
 
Aracın değişen parçası olup olmadığını öğrenmek içinse PARCA yazıp bir boşluk bırakarak aracın plakasını yazıp 5664’e göndermeniz yeterlidir. Aracın plakası değişmiş olsa bile sorgulama eski bilgileri de kapsar.
 

E-devlet üzerinden araç plaka sorgulama

 
E-devlet uygulamasını kullanarak araç plaka sorgulaması yapmak için sisteme giriş yaptıktan sonra e-Hizmetler sayfasına gitmeniz gerekir. Burada karşınıza çıkacak listeden Emniyet Genel Müdürlüğü menüsüne girin. Burada Araç Plaka Sorgulama seçeneğini göreceksiniz. Bu sorgulama sonucunda aracın rengi, modeli, markası, sahip belge tarihi ve tescil biriminin yanı sıra hak mahrumiyeti ve çalıntı durumu bilgelerine ulaşabilirsiniz.
 

EGM üzerinden araç plaka sorgulama

 
Emniyet Genel Müdürlüğü web sitesinden araç plaka sorgulama yapmak için, egm.gov.tr internet sitesine girin. Burada Trafik Cezası ve Otopark Sorgulama’ bağlantısına tıklayın. Ad, Soyad, T.C kimlik numarası ve araç plakası gibi bilgileri doğru şekilde yazdıktan sonra sorgulamanızı güvenle tamamlayabilirsiniz.
 

Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi üzerinden araç plaka sorgulama

 
Sigorta Bilgi ve Gözetim Merkezi ile araç plaka sorgulama işlemi için; sbm.gov.tr web sitesine girin. Sorgulamalar ve Online İşlemler bağlantısı üzerinden araç plakası ve T.C. kimlik numarası ile sorgulama yapabilirsiniz.