Araç Plaka Değişikliği Nasıl Yapılır

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Özellikle ikinci el araç satın aldıktan sonra en çok ihtiyaç duyulan işlemlerden biri de plaka değişikliğidir. Peki plaka değişikliği nasıl yapılır? Plaka değişikliği için gerekli şartlar nelerdir? Plaka değişikliği ücreti ne kadar? Aşağıda tüm bu soruların ve daha fazlasının cevabını bulabilirsiniz.
 
İkinci el bir araç aldığınız zaman öncelikle devir ve satış işlemleri yaptıktan sonra notere plaka değişikliği bildirimi yapmak ve ücretini ödemek gerekiyor. Sonrasında Emniyet Genel Müdürlüğü’ne başvuru yapmanız ve gerekli belgeleri tamamlamanız gerekiyor. Bu belgelerin hangileri olduğundan birazdan bahsedeceğiz.
 
Bir sonraki adım, tüm şartları yerine getirdiğiniz ve belgeleri topladığınız durumda Trafik Tescil Kuruluşuna başvuru yapmak. Bazı yerleşim yerlerinde randevu gerekebilirken bazılarında bu işlem randevusuz halledilebiliyor. İkamet ettiğiniz il sınırları içinde istediğiniz Trafik Tescil Kuruluşuna gidebiliyorsunuz.
 
Emniyet Genel Müdürlüğü size onay kağıdı gönderdiği zaman Trafik Tescil Şubeden plakanızı çıkarabileceksiniz. Bunun için onay kağıdıyla birlikte Şoförler Odası’na gidip plakanızı çıkarmanız gerekiyor.
 

Plaka değişikliği için gerekli belgeler

 
Plaka değişikliği başvurusunda bulunmak için şu belgeleri tamamlamanız gerekiyor:
  • Nüfus Cüzdanı
  • Zorunlu mali sorumluluk sigortası poliçesi
  • Aracın eski trafik belgeleri ve plakaları
  • Noter satışı veya geçici tescil belgesinin aslı ve fotokopisi
  • Şoförler odasından alınan nakil dosyası
 
Plaka değişikliği için araç sahibinin ya da kanuni temsilcisinin başvuruyu yapması, aracın MTV borcunun olmaması ve muayenelerinin yapılmış olması gerekiyor. İkinci el araç satın aldığınızda, aracı ikamet ettiğiniz şehrin dışından alsanız bile plakasını değiştirmeniz zorunlu değil. Ancak siz tamamen kendinize ait bir plaka sahibi olmak isterseniz gerekli işlemleri yerine getirip ödemelerinizi yaparak plakanızı kolayca değiştirebilirsiniz.
 

Plaka değiştirme ücreti

 
Plaka değiştirme ücreti noter masrafı ile birlikte 2018 yılı için 240 TL. Ayrıca sonrasında Şoförler Odası’na da 43 TL’lik bir ödeme yapmak gerekiyor. Yani plaka değiştirme maliyeti, 2018 yılında toplamda 283 TL ediyor. 2018 yılından sonra plaka değişikliği yapmak istediğinizde güncel fiyatları kontrol etmenizde fayda var.
 

Plaka değiştirme işlemi ile ilgili nelere dikkat etmelisiniz?

 
Plaka değiştirme işlemiyle ilgili önemli detaylardan biri de plaka montajıdır. Son güncellemelerle delik plakalar ağır kusurlu sayıldığı için plakanızı kesinlikle delerek monte etmemeniz gerekiyor.
 
Dikkat etmeniz gereken bir başka detay ise başvurunuzu yapmadan önce gerekli koşulları yerine getirdiğinizden emin olmak. Çünkü sonradan fark ettiğiniz bir eksik, işlemin uzamasına neden olacaktır.