Araç Muayene Randevunuzdan Önce Dikkat Etmeniz Gereken 7 Şe

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Binek otomobiller ve ticari sınıf araçların trafikte daha rahat ve daha güvenlikli bir şekilde dolaşabilmeleri; bu araçların periyodik aralıklarla gerçekleştirilen araç muayenelerine katılmalarından geçiyor.
 
Otobüs, otomobil, çekici, tanker gibi bütün araç çeşitlerini kapsayan araç muayenesi sonrasında hafif kusurlu olarak tespit edilen araçlar muayeneden geçebilirken; ağır kusurlu teşhisi konulan araçların maalesef ki eksiklikleri tespit edilerek, bu araçların tekrar muayene olmaları zorunlu tutuluyor.
 
Peki; aracınızı muayene götürürken hangi hususlara dikkat etmeniz gerekiyor?

 

1 - TÜVTÜRK İnternet Sitesi Üzerinden Mutlaka Randevu Alın!

 
Aracınızı muayeneye götürmeden önce Tüvtürk internet sitesi ya da çağrı merkezi üzerinden randevu alarak; zaman planlamanızı yapabilir ve muayeneye saatini belirleyebilirsiniz.
 

2 - Vergi, Trafik Cezası vb. Borçlarınızı Muayene Öncesinde Ödemeyi Unutmayın!

 
Araç muayenesi başlamadan önce TÜVTÜRK muayene istasyonlarında söz konusu aracın herhangi bir trafik cezası, motorlu taşıt vergisi vb. borcu olup olmadığı sorgulandığı için araç sahibinin TÜVTÜRK istasyonlarına gitmeden önce araca dair borçlarını ödemesi gerekiyor.

 

3 - Ruhsat ve Kimlik Gibi Zorunlu Belgeleri Yanınızda Götürün!

 
Aracınızı muayeneye götürürken yanınızda araç ruhsatı ve kimlik dahil olmak üzere tüm belgelerin yanınızda olduğundan emin olmalısınız. Şayet muayeneye götürdüğünüz araç size ait değilse vekalet durumunu belirten belgeyi yanınızda taşımayı unutmamalısınız.

 

4 - Muayene Tarihini Geciktirmeyin

 
Yasal mevzuat gereğince binek otomobillerin 2 yılda bir, ticari sınıf araçların ise her yıl düzenli olarak araç muayenesi yaptırması şart koşuluyor.
Muayene tarihini geçiren araçlara ise muayene tarihinin üzerinden geçen her ay için belirli bir para cezası kesiliyor. Bu yüzden gecikme cezası ödemek zorunda kalmamak adına muayene tarihini geçirmemenizi öneriyoruz.

 

5 - Aracınızın Periyodik Bakımını Yaptırın!

 
Fren sistemi, yağlar, rot ayarları, aydınlatma sistemi, vitesin durumu, emniyet kemeri, lastikler; muayeneden önce mutlaka kontrol edilmesi gereken ekipmanlar listesinde ilk sıralarda bulunuyor. Aracınızın ağır kusurlu kapsamında değerlendirilmemesi adına bu ekipmanları bir ustaya kontrol ettirmeli ve aracınızın periyodik bakımını yaptırmalısınız.

 

6 - Aracınızın Egzoz Emisyon Ölçüm Belgesini Muhakkak Yanınızda Götürün!

 
TÜVTÜRK istasyonlarında yaptırabileceğiniz araç egzoz emisyon ölçümünün olmaması ağır kusur olarak değerlendirildiğinden bu noktayı da hiçbir şekilde atlamamanız gerekiyor.

 

7 - Araç Plakanızın Muayeneye Uygun Olduğundan Emin Olun!

 
Yapılan son düzenlemelere göre genişliği 11 cm ve uzunluğu 52 cm olması gereken plakalarda silik, bold, italik ya da kapatma rakam ve yazıların veya vidaların bulunmasına izin verilmiyor. Şayet araç plakanız; düzenleme ile gelen plaka standartlarına uygun değilse Trafik Şube Müdürlüklerine başvurabilir, buradan aldığınız belge ile araç plakanızı il ve ilçe TŞOF Kayıt Tescil Bürolarında değiştirebilirsiniz.