Araç Aküsü Neden Biter? Aküm Bitmişse Ne Yapmalıyım

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Kış ortasında ya da kavurucu sıcaklarda yolda kalmak kadar kötü ne olabilir? Her araç için dolu bir akü, kesintisiz bir yolculuğun ortak parçasıdır. Bu nedenle yolda kalmamak için belli aralıklarla akünüzü kontrol etmeniz gerekir. Aracınızın aküsünü hızla bitiren sebepleri bilir ve önleminizi alırsanız, akünüz uzun süre gidecektir. Bu sebeplerden en yaygın olanları şöyle sıralayabiliriz:
  • Araba çalışmazken iç ışıklarının, radyosunun veya diğer elektronik aksamlarının çalışır bırakılması

  • Araba çalışmazken havalandırmanın açık bırakılması

  • Aracın uzun süre çalıştırılmamas

  • Akünün bakımının yapılmaması

  • Aracın aküsünü şarj etmekle ilgili aksamında arıza çıkması

  • Çok düşük sıcaklıklarda akünün donması

İpucu: Söylemeye gerek yok, ancak otomobiliniz çalışmadığı zamanlarda elektronik parçalardan herhangi birini kullanmadığınızdan emin olun. Çünkü bu araba aküsünün bitmesini önlemek için yapabileceğiniz en kolay şeydir.

Akünüz bitmişse ne yapmalısınız?


Akünüz bitmişse, yapabileceğiniz en iyi şey farklı bir araçtan akü takviye kablosuyla kendi akünüzü şarj etmek olacaktır. Bunun için öncelikle aküsünü sizinle paylaşacak bir arkadaş, aile üyesi ya da çekici veya yol yardımı gibi profesyonel bir destek hizmeti bulmanız gerekiyor.

Eğer elektrik aktarımını kendiniz yapacaksanız iki aracı, akülerini birbirine en yakın olacak şekilde yanaştırın. Kaputlarını açtıktan sonra yanınızda yangın söndürme tüpü bulundurarak önleminizi alın. Takviye kablosunun artı ucunu iki akünün artı, eksi ucunu ise eksi uçlarına yerleştirin. Takviye yapacak aracı çalıştırın. Biraz bekleyip rölantide çalıştırdıktan sonra gaza basarak devrini yükseltin.

Belli aralıklarla aracınızı çalıştırmayı deneyin. Çalışmaya başladıktan bir süre sonra işleme son verebilirsiniz. Takviye kablosunu çıkarırken uçların birbirine temas etmemesine özen gösterin. Aküyü daha da doldurmak için mutlaka aracınızla 20 dakika boyunca yüksek devirde sürüş gerçekleştirin.

Acil durumlar için aracınızda akü kablosu bulundurarak hem kendiniz hem de diğer sürücüler için hatırı sayılır bir iyilik yapmış olursunuz. Satın alacağınız kablonun en az 3 metre uzunluğunda olması daha sonra sorun yaşamamanız için çok önemli. Çünkü daha kısa olanları her araç tipinde kullanamayabilirsiniz.

Böyle aksiliklerle karşılaşmamak için aracınızın rutin kontrollerini ihmal etmeyin ve gerekli araç bakımını yaptırmayı unutmayın.