2018 Yılında Kış Lastiği Uygulaması Nasıl Olacak

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Ülkemizin pek çok bölgesinde hızla soğuyan havayla birlikte, kış lastiği tekrar gündeme geldi. Geçtiğimiz günlerde Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı tarafından yapılan açıklamayla, hususi tescilli taşıtların kış lastiği takma zorunluğu olmadığını hatırlatıldı. Diğer taraftan yolcu ve eşya taşımalarında kullanılan araçlar için kış lastiği kullanma zorunluluğu var.

 

Şehirlerarası yollara gelince, bu yollarda zorunluluk tüm araçları kapsıyor. Şehir içinde valiliklerin karar vereceğini unutmamanızda fayda var. Bunun için bulunduğunuz şehirdeki yönetmeliği mutlaka araştırın.

 

Özellikle buz tutmuş yollarda ve karlı havalarda araç kullanırken riskleri en aza indirmek için kış lastiği kullanımı büyük önem taşıyor. Kış lastiği zorunluluğu 1 Aralık – 1 Nisan tarihleri arasında geçerli olacak. 4 ay boyunca geçerli olacak kurala uymayan araçların işletenlerini ise 625 TL idari para cezası bekliyor. Cezaya yolda yakalanan kış lastiksiz araçlar için ceza kesildikten sonra, aracın lastiklerinin uygun hale getirilebileceği en yakın noktaya kadar gitmelerine izin veriliyor.

 

Kış lastiği ne işe yarar?

 

Ticari araçlar için bir yükümlülük olan kış lastiğini, zorunda olmasa da şahsi araçlarda da kullanmak can güvenliği için önemli bir katkı sağlıyor. Yalnızca karlı bölgelerde kullanılması gerektiğine dair yaygın görüşe rağmen, kış lastiği en üst seviyede yol tutuş özelliği sunar. Böylece aracın çekiş ve fren performansı artarak güvenli sürüş imkanı sağlar.

 

Karda, buzda ve ıslak zeminde kullanılan kış lastiğinin özellikle 7 derecenin altındayken kullanılması gerekiyor. İdeal yumuşaklık ve yol tutuşu arttıran lastik deseni aracın kötü hava koşullarında kaymasını önemli ölçüde engeller. Bu nedenle aracınızın motor gücü ne olursa olsun, yerle temas ettiği nokta olan lastiklerin kışa hazır hale gelmesini ihmal etmemenizi öneriyoruz.

 

Zincir mi yoksa kış lastiği mi kullanmalıyım?

 

Zincir ve kış lastiği birbirinin yerine kullanılabilecek ekipmanlar değildir. Zinciri karlı yollarda kullanmanız gerekirken kış lastiği, yağmurlu ve ılıman bölgelerde yaşasanız da önemli fayda sağlar. Diğer taraftan aracınızda kış lastiği takılı olsa da karlı havalarda bagajınızda kar zinciri olduğundan emin olmanız gerekiyor. Çünkü kış lastiğinizin yeterli olmadığı anlarda zincir takmanız gerekebilir. Hem güvenliğinizi sağlamak hem de ceza almamak için aracınızda zincir bulundurmaya özen gösterin.