2. El Araç Alırken Bunlara Dikkat

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Bütçenizi bir şekilde denkleştirmeyi başardınız ve beğendiğiniz 2. el aracı satın almak için galerinin yolunu tuttunuz? Peki, ikinci el araç satın alırken, nelere dikkat etmeniz gerektiğini biliyor musunuz?
İleriki süreçte olası sorunlar ile karşılaşmamak ve aracınızı daha uzun yıllar boyunca maksimum performans doğrultusunda kullanabilmek adına satın alma aşamasında göz önünde bulundurmanız gereken birtakım noktalar bulunuyor.
Bu yazımızda 2. el otomobilinizi satın alırken dikkat etmeniz gereken noktaları sizlerle paylaşmak istiyoruz.
 

Araç Satın Almaya Giderken Yanınızda Mümkünse Bir Otomobil Tamircisi de Götürün! 

Evet, yanlış duymadınız! Bu söylediğimiz size birazcık da olsun abartı geliyor olabilir; lakin satın almak üzere olduğunuz arabada bulunan arıza ve eksikliklerin tespiti noktasında bu aşama oldukça önemli!
Sonuçta siz bir otomobil tamircisi değilsiniz ve araçtaki tüm sorunları tek başınıza fark edemeyebilirsiniz. Bu yüzden bu aşamada bir tamirciden yardım alabilirsiniz.
 

İlk Önceliğiniz Aracın Motor ve Şase Numaralarını Kontrol Etmek Olsun! 

Satın almak üzere olduğunuz aracın çalıntı araç olup olmadığını öğrenmenin en kolay yolu, ruhsatta bulunan motor ve şase numaralarını kontrol etmek!
Ruhsat ve araçta bulunan motor ve şase numaralarının aynı olup olmadığına bakarak, aracın ekspertiz raporlu olup olmadığını da öğrenebilirsiniz.
Dolandırılmamak, ileride hukuki ve yasal süreçler ile boğuşmak zorunda kalmamak adına ruhsat ve araçtaki motor ve şase numaralarını karşılaştırmanız ve otomobilin sicilini iyice araştırmanız, yapacağınız ilk iş olsun!
 

Test Sürüşü Yapmayı Unutmayın!

Her nasıl ki yeni satın alacağımız kıyafetin bize yakışıp yakışmadığını, dar ya da büyük gelip gelmediğini ancak giyerek deniyorsak; aracın bize uygun olup olmadığını da ancak test sürüşü yaparak, yani aracı bir süre kullanarak anlayabiliriz.
Aracı rahatlıkla kullanıp kullanamadığınızı, aracınızın beklentilerinizi karşılayıp karşılamadığını test sürüşü sayesinde daha iyi gözlemleyebilirsiniz.
 

Aracı Baştan Aşağı Kontrol Edin

Aracın sağlam ve sorunsuz olduğunu anlayabilmeniz adına aracı da tepeden tırnağa incelemeniz gerekiyor.
Üstelik araç incelemesini hem motor çalışıyorken hem de motor çalışmıyorken gerçekleştirmelisiniz.
 

Araç Motoru çalışıyorken; 

  • Motorun gereğinden fazla gürültü ve ses çıkarıp çıkarmadığını kontrol edin. Egzozdan çıkan sıra dışı sesleri de önemseyin. Şayet araçta olağandışı ekstra sesler varsa, ekspertiz raporu istemeyi unutmayın.
  • Aracın rot balans ayarlarında sıkıntı olup olmadığını anlamak için test sürüşü esnasında ellerinizi direksiyondan çekin ve aracın kendi kendine sağ sol yapıp yapmadığını gözlemleyin. Aracın sağ sol yapması lastiklerin balans ayarlarının bozuk olduğu anlamına gelir.
  • Deneme sürüşü sırasında el freninin çalışıp çalışmadığını da kesinlikle kontrol edin. Bunun için aracınızı birinci vitese takın ve otomobilinizi yavaşça hareket ettirin. Aracın hareket etmesi, el freninin çalışmadığını gösterir.
  • Aracın debriyajlarının sağlam olup olmadığını anlamak için sessiz ve kalabalık olmayan bir yerde el freninizi çekin. Ardından önce vitese geçin sonra da ayağınızı yavaş yavaş debriyajdan çekin. Araç stop etmiyorsa; debriyajının sorunlu olduğunu söyleyebiliriz.
  • Egzoz duman rengini de ciddiye alın! Egzoz duman renginin gri ya da renksiz olması gerekir. Siyah ya da mavi duman rengi; araçtaki önemli bir problemi ele veriyor, olabilir.
  •  

Araç Motoru çalışmıyorken;

  • Aracı kuvvetli bir şekilde sallayın! Aracın 2 3 defadan fazla sallanması, süspansiyondaki sıkıntıya işaret eder.
  • Araçta çizik, çürük ve pas olup olmadığını inceleyin;  araç camlarını, kapı kollarını, lastiklerini, pedallarını, lastik basıncını kontrol edin.
  • Otomobilinizi uzaktan alıcı gözüyle bakın! Şayet aracınız yamuk görünüyorsa; bu durum da süspansiyondaki problemleri simgeler.
  • Araç kaputunu açarak, kaput içerisindeki kablo sistemlerini, motor kayışlarını ve motordaki su ve yağ seviyesini gözlemleyin.
  • Aracın gaz ve fren pedallarının aşınma yani kullanılma oranlarına da bakın. Gaz pedalının aşınmış olması aracın daha çok uzun yolculukta, fren pedalının aşınmış olması ise daha çok şehir içi yolculukta kullanıldığını gösterir.
Yeni aracınızla sorunsuz, keyifli ve konforlu seyahatler geçirmenizi diliyoruz.