Bunlara Dikkat: Trafik Kazalarının En Yaygın 6 Sebeb

Peugeutlar ikinci elde de 2127849583 06 06 2017 12 14 29

Sıfır ya da ikinci el almak, bir araç sahibi olmak şüphesiz önemli bir konu. Ancak trafiğe çıktığımızda hem kendimizin hem de yaya ve diğer sürücülerin güvenliğini sağlamak da gözden kaçırmamamız gereken konular arasında yer alıyor. Trafik kazalarına neden olan koşulları bilmek, güvenli trafik ortamı sağlamak için çok önemli.
 
Her yıl tüm dünyada binlerce insanın hayatına mal olan milyonlarca trafik kazası yaşanıyor. Bu kazaların büyük bölümü güvenli sürüş prosedürleri izlendiğinde önlenebilecek olaylar olarak karşımıza çıkıyor. Kazaların sebeplerini bilirsek bu koşullar oluşmadan kazaların önüne geçebiliriz.
 
Daha önce güvenlik konusunda sürücüsüz araçlardan öğreneceğimiz güvenli sürüş taktiklerinden bahsetmiştik. Şimdi en sık karşılaşılan trafik kazası sebeplerine göz atacağız.
 

Direksiyon başında uyuyakalmak

 
Kazaların sebeplerine baktığımızda direksiyon başında uyuyakalmak önemli bir orana sahip. Bu yüzden yola çıkacaksanız uykunuzu aldığınızdan ve uyandıktan sonra iyice ayıldığınızdan emin olun.
 

Aracın kontrolünü kaybetmek

 
Bu sebep genellikle aracın bakımını aksatmak ya da hava koşullarına uygun önlemleri almamaktan kaynaklanıyor. Dolayısıyla araç bakımına gereken önemi verin ve özellikle karlı ya da buzlu yollarda araç kullanırken gerekli önlemleri alın.
 

Dikkatsiz sola dönüşler

 
Sola dönüşlerde sağa dönüşlere göre çok daha fazla dikkat gerekir. Dönüş yaparak gireceğiniz yolu tam olarak görmeden dönüşü başlatmayın. Karşıdan gelen bir araca çarpmamak için emin olmadan yola girmeyin.
 

Takip mesafesini korumamak

 
Trafikte yalnız değilsiniz. Bu nedenle çevrenizdeki araçların konumunu ve davranışını sürekli göz önünde bulundurmanız gerekiyor. Önünüzdeki araç ile takip mesafenizi gerektiği şekilde korumaya özen gösterin. Frene bastığı zaman siz de yavaşlayın. Böylece önünüzdeki araç ani olarak durduğunda kendinizi ve öndeki aracı koruyabilirsiniz.
 

Şeridi korumamak

 
Kazaların %30’u şeridi korumamaktan kaynaklanıyor. Bu nedenle direksiyon başındayken yola odaklanmak ve şeridi sürekli korumak gerekiyor. Araçtaki diğer kişilere, radyoya, telefonunuza odaklanmaktansa yolunuza odaklanan.
 

Sinyal vermemek

 
Civarınızdaki araçlarla iletişim kurmak için sinyal vermeyi unutmayın. Diğer araçlardaki sürücüler ve yayalar şeridinizi değiştireceğinizi ya da dönüş yapacağınızı bilirse buna göre hızlarını ve pozisyonlarını ayarlayabilir.
 
Bana bir şey olmaz demeyin, trafik kurallarına mutlaka uyun.